Alergia IgE

NASZE FAQ

[vc_row] [vc_column width="1/2"] [vc_toggle title="Czym jest nietolerancja pokarmowa?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]Nietolerancja pokarmowa, zwana również nadwrażliwością pokarmową, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożycie danego produktu. Problem ten może pojawić się w każdym wieku, także u niemowląt, a według najnowszych badań dotyczy nawet 45% całej populacji. Nietolerancja pokarmowa nie jest chorobą zagrażającą życiu, lecz wywołuje szereg różnych uciążliwych dolegliwości, które mogą być kojarzone z innymi schorzeniami. Najczęściej objawy nadwrażliwości dotyczą przewodu pokarmowego (nudności, wzdęcia, bóle brzucha, zespół jelita drażliwego itp.), ale mogą także obejmować takie dolegliwości jak migrenowe bóle głowy, zmiany skórne, problemy ze stawami, a nawet depresja lub zespół chronicznego zmęczenia. Niestety objawy te trudno samodzielnie powiązać z konkretnym pokarmem, ponieważ występują nawet do 72 godzin po jego spożyciu (w przypadku alergii reakcja organizmu jest natychmiastowa). Nietolerancję, podobnie jak alergię pokarmową mogą wywoływać różne produkty, ale najczęściej są to: mleko krowie, jajka, orzechy, skorupiaki, pszenica, czekolada.[/vc_toggle] [vc_toggle title="Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]Ze względu na opóźnioną reakcję organizmu na nietolerowany rodzaj pokarmu (od 24 do 72 h po spożyciu) samodzielne rozpoznanie problemu jest niezwykle trudne. Sprawę komplikuje również to, że objawy nietolerancji pokarmowej mogą być w każdym przypadku inne – u jednych osób są to wyłącznie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, u innych występuje cały zespół objawów. Co więcej, objawy te mogą być związane z zupełnie innym schorzeniem. Przez lata rozpoznawanie nietolerancji pokarmowej sprawiało problem nawet specjalistom. Na szczęście dzisiaj są dostępne nowoczesne testy diagnostyczne, które pozwalają bardzo dokładnie określić poszczególne alergeny pokarmowe. W Diagnosis oferujemy profesjonalne testy AlergenFood, które w warunkach laboratoryjnych umożliwiają wykrycie 45 lub nawet 90 alergenów na podstawie niewielkiej próbki surowicy krwi. Wyniki testu mogą być dla specjalisty podstawą do opracowania dla pacjenta diety eliminacyjnej, mającej spowodować zmniejszenie lub całkowite ustąpienie objawów nadwrażliwości pokarmowej. [/vc_toggle] [vc_toggle title="Jakie są wskazania do przeprowadzenia testu?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]Wskazaniem do przeprowadzenia testu AlergenFood powinny być utrzymujące się przez dłuższy czas i trudne do zdiagnozowania objawy chorobowe, mogące świadczyć o występowaniu nietolerancji pokarmowej. Do objawów takich zalicza się przede wszystkim: dolegliwości żołądkowo- jelitowe (często pojawiające się nudności, wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie pełności, bóle brzucha itp.), wysypki skórne, atopowe zapalenie skóry, suchość i świąd skóry, migrenowe bóle głowy, bóle mięśni i stawów, przewlekły nieżyt nosa, chroniczne zmęczenie, depresja, częste wahania nastroju. Badanie zalecane jest również osobom cierpiącym na cukrzycę typu II, choroby reumatyczne, nadciśnienie, zespół jelita drażliwego, a także otyłość lub nadwagę. Wykonanie testu może zalecić lekarz, można je także przeprowadzić we własnym zakresie w specjalistycznym laboratorium analitycznym. Wyniki testu powinny być zawsze konsultowane ze specjalistą, nie mogą być podstawą do samodzielnego eliminowania poszczególnych rodzajów pokarmów z diety.[/vc_toggle] [vc_toggle title="Co pozwala stwierdzić test nietolerancji pokarmowej?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]Test nietolerancji pokarmowej AlergenFood 90 firmy Diagnosis pozwalają stwierdzić występowanie w organizmie nietolerancji na 90 różnych rodzajów pokarmów i substancji. Wśród nich znajdują się między innymi: kazeina i produkty mleczne (np. ser cheddar, serek wiejski, mleko krowie, mleko kozie, jogurt), zboża glutenowe i bezglutenowe, niektóre warzywa (np. marchew, bakłażan, ziemniak, kapusta, dynia, kalafior, cebula, ogórek), niektóre owoce (pomarańcza, grejpfrut, brzoskwinia, śliwka, truskawka), wybrane gatunki ryb i skorupiaków, wybrane rodzaje mięs (m.in. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, królik), grzyby, kawa, herbata, czekolada, różne gatunki orzechów, białko i żółtko jaj, drożdże piwowarskie i wiele innych. W ofercie Diagnosis znajduje się również test AlergenFood 45, który wykrywa 45 najpowszechniejszych alergenów pokarmowych. Wynik testu, oprócz identyfikacji konkretnych alergenów, pozwala również stwierdzić stopień nietolerancji na dany rodzaj pokarmu lub substancję, co jest znacznym ułatwieniem dla dalszego postępowania leczniczego. [/vc_toggle] [vc_toggle title="Jaka jest zasada działania testów AlergenFood?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]Testy diagnostyczne AlergenFood są testami immunoenzymatycznymi (ELISA) i pozwalają wykryć przeciwciała przeciw produktom spożywczym, a dokładnie określić ilości przeciwciał IgG specyficznych dla określonego pokarmu w surowicy ludzkiej. Poszczególne alergeny są immobilizowane w dołączonych do zestawu diagnostycznego mikrostudzienkach, które następnie poddaje się reakcji z przeciwciałami obecnymi w surowicy pacjenta. W procesie tym przeciwciało sprzężone z enzymem reaguje z kompleksem alergen-przeciwciało. Po dodaniu substratu reaguje on z przyłączonym enzymem, wskutek czego następuje reakcja barwna. Kolejnym etapem badania jest pomiar intensywności zabarwienia, który oznacza stężenie danego przeciwciała IgG dla wybranego alergenu. Oferowane przez Diagnosis testy AlergenFood zawierają kompletny zestaw materiałów i odczynników, który pozwala przeprowadzić badanie diagnostyczne dla 3 pacjentów. Do zestawu dołączona jest również dokładna instrukcja przeprowadzenia testu, a także interpretacji wyników. [/vc_toggle] [/vc_column] [vc_column width="1/2"] [vc_toggle title="Jakie są główne zalety testu nietolerancji pokarmowej AlergenFood?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]AlergenFood jest nowoczesnym i profesjonalnym testem diagnostycznym typu ELISA, pozwalającym stwierdzić występowanie nietolerancji pokarmowej IgG- zależnej. Jako jedyny na rynku umożliwia wykrycie aż 90 alergenów pokarmowych podczas jednego badania i wymaga do tego pobrania zaledwie 100 µl surowicy, co świadczy o jego innowacyjności i unikalności. Test nietolerancji pokarmowej Diagnosis jest wykonywany wyłącznie w profesjonalnych laboratoriach na terenie całego kraju, które mają certyfikaty FDA, ISO oraz CE. Wyniki badania są bardzo dokładne i wiarygodne, dlatego mogą być podstawą do postawienia diagnozy dotyczącej występowania nietolerancji pokarmowej, a także wdrożenia odpowiedniej diety eliminacyjnej lub rotacyjnej. Badania wykazały, że wyeliminowanie z diety przez okres 12 tygodni składników zidentyfikowanych jako alergeny testem AlergenFood, poskutkowało złagodzeniem objawów zespołu jelita drażliwego aż u 66% pacjentów. [/vc_toggle] [vc_toggle title="Gdzie można wykonać test?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]Test nietolerancji pokarmowej AlergenFood firmy Diagnosis można wykonać wyłącznie w profesjonalnych laboratoriach analitycznych. Aktualnie nasze testy wykonywane są w placówkach trzech polskich sieci laboratoriów: ALAB, VITALABO oraz OPTIMED. Ich punkty pobrań znajdują się na terenie wszystkich województw, także w mniejszych miejscowościach, a ich dokładne adresy można w prosty sposób sprawdzić na stronach internetowych poszczególnych sieci. Test wykonywany jest zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Do przeprowadzenia testu konieczne jest pobranie niewielkiej próbki krwi pacjenta. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, pacjent nie musi być nawet na czczo. Wyniki testu sporządzone są zwykle w formie listy składników i rodzajów pokarmów ze wskazaniem reakcji immunologicznej organizmu na każdy z nich. W przypadku wykrycia nietolerancji pokarmowej na przynajmniej jeden produkt w stopniu umiarkowanym lub wysokim, wynik testu powinien zobaczyć specjalista dietetyk, który na jego podstawie opracuje bezpieczną dietę eliminacyjną.[/vc_toggle] [vc_toggle title="Jak interpretować wyniki testu?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]Test diagnostyczny AlergenFood identyfikuje składniki pokarmowe wywołujące nietolerancję pokarmową. W przypadku testu AlergenFood 90 badanych jest aż 90 różnych składników najczęściej obecnych w naszej diecie (w ofercie Diagnosis jest również test wykrywający 45 alergenów). Poprzez wskazanie względnej ilości przeciwciał IgG specyficznych dla określonego pokarmu w surowicy ludzkiej test pozwala również określić stopień reakcji organizmu na dany składnik. Wyniki podane są w 4- stopniowej skali, gdzie wartość poniżej 50 jedn./ml oznacza brak nietolerancji, 50 – 100 jedn./ml łagodną tolerancję, 100 – 200 jedn./ml nietolerancję umiarkowaną, natomiast wartość powyżej 200 jedn./ml świadczy o wysokim stopniu nietolerancji pokarmowej. Wyniki testu należy traktować jako ważną wskazówkę co do dalszej diety, która poprzez wyeliminowanie nietolerowanych przez organizm składników powinna poskutkować znacznym złagodzeniem lub wręcz ustąpieniem wcześniejszych objawów. Opracowanie takiej diety powinno się powierzyć specjaliście z dziedziny dietetyki. [/vc_toggle] [vc_toggle title="Czy wyniki testu wymagają konsultacji ze specjalistą?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]W przypadku wykrycia nietolerancji pokarmowej wyniki testu AlergenFood warto pokazać specjaliście z dziedziny dietetyki. Na ich podstawie powinien on opracować dla pacjenta dietę eliminacyjną, czyli wykluczyć z niej składniki nietolerowane przez organizm. Konsultacja z profesjonalnym dietetykiem jest pod tym względem bardzo ważna, ponieważ wyeliminowanie niektórych składników z diety może skutkować niedoborem ważnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tylko dietetyk jest w stanie zalecić odpowiednie i bezpieczne produkty zastępcze, które do takiej sytuacji nie dopuszczą. W przypadku osób cierpiących na poważne choroby często niezbędne jest także pokazanie wyników lekarzowi prowadzącemu, który może je uwzględnić w procesie leczenia. Osoby ze stwierdzoną nietolerancją pokarmową powinny być pod stałą opieką dietetyka, ponieważ opracowanie skutecznej diety eliminacyjnej (lub rotacyjnej) wymaga uważnej obserwacji reakcji organizmu na wprowadzone zmiany, a także w odpowiednim czasie powtórzenia badania i ewentualnego skorygowania jadłospisu.[/vc_toggle] [vc_toggle title="Na czym polega leczenie nietolerancji pokarmowej?" style="round_outline" color="juicy_pink" el_id="1476739475537-9381cd31-b7c0"]Nietolerancja pokarmowa nie jest leczona przy pomocy środków farmaceutycznych, lecz jedynie poprzez zastosowanie odpowiedniej diety. Najczęściej jest to dieta eliminacyjna, polegająca na wykluczeniu z jadłospisu składników nietolerowanych przez organizm. Badania przeprowadzone w chińskim Ambulatorium Gastroenterologicznym przy Pierwszym Szpitalu Klinicznym Uniwersytetu Nauk i Technologii Henan wykazały wysoką skuteczność takiej diety w przypadku osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, czyli schorzenia coraz częściej łączonego właśnie z nietolerancją pokarmową. Z badanej grupy 35 pacjentów po 12 tygodniach stosowania diety eliminacyjnej aż 23 odczuło złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego, a u 8 nastąpiło ich zmniejszenie. Równie dobre efekty diety eliminacyjnej zauważane są u osób mających inne objawy nietolerancji pokarmowej. U niektórych pacjentów stosuje się także dietę rotacyjną, która polega na spożywaniu zamiennie nietolerowanego składnika z jego nieszkodliwym zamiennikiem. [/vc_toggle] [/vc_column] [/vc_row]

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
PSA
AlergenFood

AlergenFood

NASZE FAQ


Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa, zwana również nadwrażliwością pokarmową, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożycie danego produktu. Problem ten może pojawić się w każdym wieku, także u niemowląt, a według najnowszych badań dotyczy nawet 45% całej populacji. Nietolerancja pokarmowa nie jest chorobą zagrażającą życiu, lecz wywołuje szereg różnych uciążliwych dolegliwości, które mogą być kojarzone z innymi schorzeniami. Najczęściej objawy nadwrażliwości dotyczą przewodu pokarmowego (nudności, wzdęcia, bóle brzucha, zespół jelita drażliwego itp.), ale mogą także obejmować takie dolegliwości jak migrenowe bóle głowy, zmiany skórne, problemy ze stawami, a nawet depresja lub zespół chronicznego zmęczenia. Niestety objawy te trudno samodzielnie powiązać z konkretnym pokarmem, ponieważ występują nawet do 72 godzin po jego spożyciu (w przypadku alergii reakcja organizmu jest natychmiastowa). Nietolerancję, podobnie jak alergię pokarmową mogą wywoływać różne produkty, ale najczęściej są to: mleko krowie, jajka, orzechy, skorupiaki, pszenica, czekolada.


Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?

Ze względu na opóźnioną reakcję organizmu na nietolerowany rodzaj pokarmu (od 24 do 72 h po spożyciu) samodzielne rozpoznanie problemu jest niezwykle trudne. Sprawę komplikuje również to, że objawy nietolerancji pokarmowej mogą być w każdym przypadku inne – u jednych osób są to wyłącznie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, u innych występuje cały zespół objawów. Co więcej, objawy te mogą być związane z zupełnie innym schorzeniem. Przez lata rozpoznawanie nietolerancji pokarmowej sprawiało problem nawet specjalistom. Na szczęście dzisiaj są dostępne nowoczesne testy diagnostyczne, które pozwalają bardzo dokładnie określić poszczególne alergeny pokarmowe. W Diagnosis oferujemy profesjonalne testy AlergenFood, które w warunkach laboratoryjnych umożliwiają wykrycie 45 lub nawet 90 alergenów na podstawie niewielkiej próbki surowicy krwi. Wyniki testu mogą być dla specjalisty podstawą do opracowania dla pacjenta diety eliminacyjnej, mającej spowodować zmniejszenie lub całkowite ustąpienie objawów nadwrażliwości pokarmowej.


Jakie są wskazania do przeprowadzenia testu?

Wskazaniem do przeprowadzenia testu AlergenFood powinny być utrzymujące się przez dłuższy czas i trudne do zdiagnozowania objawy chorobowe, mogące świadczyć o występowaniu nietolerancji pokarmowej. Do objawów takich zalicza się przede wszystkim: dolegliwości żołądkowo- jelitowe (często pojawiające się nudności, wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie pełności, bóle brzucha itp.), wysypki skórne, atopowe zapalenie skóry, suchość i świąd skóry, migrenowe bóle głowy, bóle mięśni i stawów, przewlekły nieżyt nosa, chroniczne zmęczenie, depresja, częste wahania nastroju. Badanie zalecane jest również osobom cierpiącym na cukrzycę typu II, choroby reumatyczne, nadciśnienie, zespół jelita drażliwego, a także otyłość lub nadwagę. Wykonanie testu może zalecić lekarz, można je także przeprowadzić we własnym zakresie w specjalistycznym laboratorium analitycznym. Wyniki testu powinny być zawsze konsultowane ze specjalistą, nie mogą być podstawą do samodzielnego eliminowania poszczególnych rodzajów pokarmów z diety.


Co pozwala stwierdzić test nietolerancji pokarmowej?

Test nietolerancji pokarmowej AlergenFood 90 firmy Diagnosis pozwalają stwierdzić występowanie w organizmie nietolerancji na 90 różnych rodzajów pokarmów i substancji. Wśród nich znajdują się między innymi: kazeina i produkty mleczne (np. ser cheddar, serek wiejski, mleko krowie, mleko kozie, jogurt), zboża glutenowe i bezglutenowe, niektóre warzywa (np. marchew, bakłażan, ziemniak, kapusta, dynia, kalafior, cebula, ogórek), niektóre owoce (pomarańcza, grejpfrut, brzoskwinia, śliwka, truskawka), wybrane gatunki ryb i skorupiaków, wybrane rodzaje mięs (m.in. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, królik), grzyby, kawa, herbata, czekolada, różne gatunki orzechów, białko i żółtko jaj, drożdże piwowarskie i wiele innych. W ofercie Diagnosis znajduje się również test AlergenFood 45, który wykrywa 45 najpowszechniejszych alergenów pokarmowych. Wynik testu, oprócz identyfikacji konkretnych alergenów, pozwala również stwierdzić stopień nietolerancji na dany rodzaj pokarmu lub substancję, co jest znacznym ułatwieniem dla dalszego postępowania leczniczego.


Jaka jest zasada działania testów AlergenFood?

Testy diagnostyczne AlergenFood są testami immunoenzymatycznymi (ELISA) i pozwalają wykryć przeciwciała przeciw produktom spożywczym, a dokładnie określić ilości przeciwciał IgG specyficznych dla określonego pokarmu w surowicy ludzkiej. Poszczególne alergeny są immobilizowane w dołączonych do zestawu diagnostycznego mikrostudzienkach, które następnie poddaje się reakcji z przeciwciałami obecnymi w surowicy pacjenta. W procesie tym przeciwciało sprzężone z enzymem reaguje z kompleksem alergen-przeciwciało. Po dodaniu substratu reaguje on z przyłączonym enzymem, wskutek czego następuje reakcja barwna. Kolejnym etapem badania jest pomiar intensywności zabarwienia, który oznacza stężenie danego przeciwciała IgG dla wybranego alergenu. Oferowane przez Diagnosis testy AlergenFood zawierają kompletny zestaw materiałów i odczynników, który pozwala przeprowadzić badanie diagnostyczne dla 3 pacjentów. Do zestawu dołączona jest również dokładna instrukcja przeprowadzenia testu, a także interpretacji wyników.


Jakie są główne zalety testu nietolerancji pokarmowej AlergenFood?

AlergenFood jest nowoczesnym i profesjonalnym testem diagnostycznym typu ELISA, pozwalającym stwierdzić występowanie nietolerancji pokarmowej IgG- zależnej. Jako jedyny na rynku umożliwia wykrycie aż 90 alergenów pokarmowych podczas jednego badania i wymaga do tego pobrania zaledwie 100 µl surowicy, co świadczy o jego innowacyjności i unikalności. Test nietolerancji pokarmowej Diagnosis jest wykonywany wyłącznie w profesjonalnych laboratoriach na terenie całego kraju, które mają certyfikaty FDA, ISO oraz CE. Wyniki badania są bardzo dokładne i wiarygodne, dlatego mogą być podstawą do postawienia diagnozy dotyczącej występowania nietolerancji pokarmowej, a także wdrożenia odpowiedniej diety eliminacyjnej lub rotacyjnej. Badania wykazały, że wyeliminowanie z diety przez okres 12 tygodni składników zidentyfikowanych jako alergeny testem AlergenFood, poskutkowało złagodzeniem objawów zespołu jelita drażliwego aż u 66% pacjentów.


Gdzie można wykonać test?

Test nietolerancji pokarmowej AlergenFood firmy Diagnosis można wykonać wyłącznie w profesjonalnych laboratoriach analitycznych. Aktualnie nasze testy wykonywane są w placówkach trzech polskich sieci laboratoriów: ALAB, VITALABO oraz OPTIMED. Ich punkty pobrań znajdują się na terenie wszystkich województw, także w mniejszych miejscowościach, a ich dokładne adresy można w prosty sposób sprawdzić na stronach internetowych poszczególnych sieci. Test wykonywany jest zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Do przeprowadzenia testu konieczne jest pobranie niewielkiej próbki krwi pacjenta. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, pacjent nie musi być nawet na czczo. Wyniki testu sporządzone są zwykle w formie listy składników i rodzajów pokarmów ze wskazaniem reakcji immunologicznej organizmu na każdy z nich. W przypadku wykrycia nietolerancji pokarmowej na przynajmniej jeden produkt w stopniu umiarkowanym lub wysokim, wynik testu powinien zobaczyć specjalista dietetyk, który na jego podstawie opracuje bezpieczną dietę eliminacyjną.


Jak interpretować wyniki testu?

Test diagnostyczny AlergenFood identyfikuje składniki pokarmowe wywołujące nietolerancję pokarmową. W przypadku testu AlergenFood 90 badanych jest aż 90 różnych składników najczęściej obecnych w naszej diecie (w ofercie Diagnosis jest również test wykrywający 45 alergenów). Poprzez wskazanie względnej ilości przeciwciał IgG specyficznych dla określonego pokarmu w surowicy ludzkiej test pozwala również określić stopień reakcji organizmu na dany składnik. Wyniki podane są w 4- stopniowej skali, gdzie wartość poniżej 50 jedn./ml oznacza brak nietolerancji, 50 – 100 jedn./ml łagodną tolerancję, 100 – 200 jedn./ml nietolerancję umiarkowaną, natomiast wartość powyżej 200 jedn./ml świadczy o wysokim stopniu nietolerancji pokarmowej. Wyniki testu należy traktować jako ważną wskazówkę co do dalszej diety, która poprzez wyeliminowanie nietolerowanych przez organizm składników powinna poskutkować znacznym złagodzeniem lub wręcz ustąpieniem wcześniejszych objawów. Opracowanie takiej diety powinno się powierzyć specjaliście z dziedziny dietetyki.


Czy wyniki testu wymagają konsultacji ze specjalistą?

W przypadku wykrycia nietolerancji pokarmowej wyniki testu AlergenFood warto pokazać specjaliście z dziedziny dietetyki. Na ich podstawie powinien on opracować dla pacjenta dietę eliminacyjną, czyli wykluczyć z niej składniki nietolerowane przez organizm. Konsultacja z profesjonalnym dietetykiem jest pod tym względem bardzo ważna, ponieważ wyeliminowanie niektórych składników z diety może skutkować niedoborem ważnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tylko dietetyk jest w stanie zalecić odpowiednie i bezpieczne produkty zastępcze, które do takiej sytuacji nie dopuszczą. W przypadku osób cierpiących na poważne choroby często niezbędne jest także pokazanie wyników lekarzowi prowadzącemu, który może je uwzględnić w procesie leczenia. Osoby ze stwierdzoną nietolerancją pokarmową powinny być pod stałą opieką dietetyka, ponieważ opracowanie skutecznej diety eliminacyjnej (lub rotacyjnej) wymaga uważnej obserwacji reakcji organizmu na wprowadzone zmiany, a także w odpowiednim czasie powtórzenia badania i ewentualnego skorygowania jadłospisu.


Na czym polega leczenie nietolerancji pokarmowej?

Nietolerancja pokarmowa nie jest leczona przy pomocy środków farmaceutycznych, lecz jedynie poprzez zastosowanie odpowiedniej diety. Najczęściej jest to dieta eliminacyjna, polegająca na wykluczeniu z jadłospisu składników nietolerowanych przez organizm. Badania przeprowadzone w chińskim Ambulatorium Gastroenterologicznym przy Pierwszym Szpitalu Klinicznym Uniwersytetu Nauk i Technologii Henan wykazały wysoką skuteczność takiej diety w przypadku osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, czyli schorzenia coraz częściej łączonego właśnie z nietolerancją pokarmową. Z badanej grupy 35 pacjentów po 12 tygodniach stosowania diety eliminacyjnej aż 23 odczuło złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego, a u 8 nastąpiło ich zmniejszenie. Równie dobre efekty diety eliminacyjnej zauważane są u osób mających inne objawy nietolerancji pokarmowej. U niektórych pacjentów stosuje się także dietę rotacyjną, która polega na spożywaniu zamiennie nietolerowanego składnika z jego nieszkodliwym zamiennikiem.