Odporność w cukrzycy Cukrzycy towarzyszy spadek odporności, czyli zaburzenie mechanizmów obronnych organizmu. Nieprawidłowy metabolizm glukozy wiąże się z zaburzeniami funkcji leukocytów, czyli białych krwinek odpowiedzialnych za ochronę przed infekcją. Jako ...
CO MOŻNA JEŚĆ PRZY CUKRZYCY? PODSTAWOWE ZASADY ŻYWIENIA: Dzienne zapotrzebowanie energetyczne ustalone indywidualnie. Prawidłowy podział kalorii na poszczególne posiłki. Regularne spożywanie 4/5 posiłków w ciągu dnia, co ok. 3 godziny ...
ZESPÓŁ STOPY CUKRZYCOWEJ – podstawą w zapobieganiu jest samokontrola i samopielęgnacja. Zespół stopy cukrzycowej (ZSC) jest skutkiem niewyrównanej metabolicznie cukrzycy. Objawia się infekcją, owrzodzeniem, destrukcją głębokich tkanek stopy z zanikiem ...
Jak obniżyć poziom glukozy we krwi? Wysoki poziom cukru we krwi to niebezpieczne zjawisko, nazywane stanem przedcukrzycowym i może prowadzić do rozwoju cukrzycy. Osoby z już zdiagnozowaną cukrzycę, mimo przyjmowania ...
Cukrzyca- jaka jest jej definicja? Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (wysokimi stężeniami glukozy we krwi) wynikającą z nieprawidłowego wydzielania i/lub działania insuliny. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z ...
Indeks Glikemiczne Tabela Kalorii w formacie PDF do pobrania. Kliknij aby pobrać Indeks Glikemiczny w formie tabeli Czym jest indeks glikemiczny? Indeks Glikemiczny (IG) to wskaźnik szybkości wzrostu stężenia glukozy ...
Czym jest hiperglikemia? Wysoki poziom cukru we krwi Hiperglikemia to stan, kiedy poziom glukozy we krwi przekracza prawidłowe wartości -na czczo powyżej 100 mg/dl (5,5 mmol/l), 2 godz. po posiłku ...
Czym jest hipoglikemia? Niski poziom cukru we krwi Hipoglikemia (niedocukrzenie) to zbyt niskie stężenie glukozy we krwi, poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l). Należy pamiętać, że u niektórych pacjentów lekarz prowadzący ...