Letnia dieta przy nadciśnieniu i zaburzeniach cukrzycowych

Nadciśnienie to ciężka choroba, na której rozwój wpływ mają dieta oraz tryb życia.

Co robić, aby zapobiegać nadciśnieniu i jak nie dopuścić do pogorszenia się stanu zdrowia, gdy już mamy problem z tą dolegliwością?

Prawidłowy sposób odżywiania oraz aktywność fizyczna to najważniejsze  czynniki, które mogą ochronić przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. To także skuteczna metoda leczenia tej choroby. Ważne jest, aby dieta składała się z:

  • dużej ilości warzyw,
  • owoców,
  • tłustych ryb morskich,
  • produktów zbożowych
  • oraz orzechów i nasion.

Ponadto warto zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w potas, a ograniczyć te z wysoką zawartością sodu.

Główne zasady diety mającej na celu obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, to:

  • W przypadku istnienia nadwagi lub otyłości konieczna dieta niskokaloryczna (1500kcal). Nie może ona polegać jednak ograniczeniu pokarmów. Musi być to dieta dobrze zbilansowana.
  • Ograniczyć spożycie tłuszczów, zwłaszcza nasyconych, czyli pochodzących z produktów zwierzęcych. Należy unikać tłustych mięs (baranina, wołowina, słonina, boczek, karkówka itp.), masła, tłustej śmietany, tłustych sosów, majonezów, przetworów mięsnych typu: kiełbasy, kaszanki, parówki czy pasztety.
  • Jeść więcej owoców i warzyw, takich jak: seler, zielona sałata, szparagi, biała kapusta, rzodkiewki, fasolka szparagowa, brukselka, ogórek, szpinak, kabaczki, brokuły, rzepa, cebula, arbuz, gruszka, jabłko.
  • Zamiast cukrów prostych (słodycze, owoce) należy przyjmować cukry złożone (pełnoziarniste produkty zbożowe).
  • Dieta powinna być niskobiałkowa, ponieważ produkty metabolizmu białka mogą obciążać i uszkadzać nerki.
  • Konieczne jest wyłączenie z diety produktów podnoszących ciśnienie krwi takich jak kawa, mocna herbata oraz alkohol.
  • Spożywać pokarmy łatwostrawne.
  • Jako techniki kulinarne poleca się gotowanie, pieczenie w folii, pieczenie w pergaminie lub duszenie – dzięki tym technikom posiłki nie zalegają długo w żołądku.
  • Konieczne jest obniżenie do minimum spożycia soli kuchennej, najlepiej do ilości ok. 3 g dziennie.
  • Sól sodową można zastąpić jej potasowymi substytutami, jednak sprawę tą należy indywidualnie skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie w przypadku stosowania farmakoterapii.
  • Sól można zastąpić innymi przyprawami, takimi jak czosnek, majeranek czy bazylia, które urozmaicą smak dań.
  • Poleca się zwiększenie podaży witamin, szczególnie witamin o właściwościach przeciwutleniających, czyli witaminy C, E i A. Zwiększ w diecie ilość produktów zawierających witaminę C, np.: pomidory, papryka, koper, dzika róża, agrest, truskawki, maliny, morele, kiwi, czarne porzeczki, pomarańcze.
  • Należy wystrzegać się produktów bogatych w sód i sól kuchenną, takich jak słone paluszki, chipsy, orzeszki solone, chrupki, krakersy, wędliny gotowe, produkty marynowane, kiszone, konserwy, produkty typu fastfood, zapiekanki oraz pizza.
  • Powinniśmy pamiętać o przyjmowaniu produktów bogatych w potas, który jako antagonista sodu pomaga obniżać ciśnienie, a dodatkowo może być tracony podczas farmakoterapii przeciw-nadciśnieniowej. Produkty bogate w potas to: zielone warzywa liściaste (natka pietruszki, brukselka), pomidory, ziemniaki, warzywa strączkowe (groch, fasola, soja) oraz owoce (banany, brzoskwinie, czarne porzeczki, morele, winogrona). Znaczne ilości potasu zawarte są także w otrębach pszennych.
  • Spożywać 5 – 6 niewielkich posiłków dziennie, o stałych porach. ź Konieczna w diecie jest odpowiednia ilość płynów – 1,5-2,5 litra na dzień. Wskazane są: niegazowana woda mineralna, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, słabo parzona herbata, herbata zielona.

Lato to szczególny czas, kiedy mamy  pod dostatkiem dużo tanich, świeżych warzyw i owoców. Dojrzewały one w  naturalnych warunkach, dlatego są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne.

Sprawdź nasze zdrowe 14 dniowe letnie menu.

POBIERZ DIETĘ