Dietetyczny drogowskaz w cukrzycy ciążowej
14.11.2019
Co jeść przy cukrzycy ciążowej? Jak wyglądają dietetyczne zalecenia?

Co jeść przy cukrzycy ciążowej? Poznaj dietetyczne zalecenia

  1. Podstawą diety jest pieczywo, makarony z pełnego ziarna, kasze i brązowy ryż. Unikaj białego pieczywa, a wybieraj pełnoziarniste. Czytaj etykiety na opakowaniach – pieczywo nie może zawierać słodu, miodu, melasy czy karmelu. Unikaj pieczywa chrupkiego – co prawda jest niskokaloryczne, ale tak naprawdę bezwartościowe.
  2. Do smarowania pieczywa używaj masła (maksymalnie 2 łyżeczki, czyli ok. 10 g), sporadycznie margaryny
  3. Unikaj majonezu (jest tłusty), ketchupu (zawiera cukier) i musztardy (zawiera ocet i cukier).
  4. Nie miksuj owoców, wybieraj te mniej dojrzałe. Unikaj winogron, bananów, suszonych daktyli i fig. Spożywaj owoce w ilości nie większej niż 200-300 g na dobę.
  5. Staraj się dodawać warzywa do każdego posiłku (do 500-800 g na dobę). Unikaj warzyw konserwowych – w ich zaprawie jest cukier.
  6. Na I śniadanie nie wybieraj serów i produktów mlecznych. Mleko (które zawiera cukier mleczny, laktozę), nawet w małych ilościach powoduje znaczny wzrost cukru we krwi, który zwykle i tak jest wyższy w porównaniu do reszty dnia (to efekt działania hormonów przeszkadzających w działaniu insuliny, wydzielanych w nadmiernych ilościach w godzinach porannych). Wybieraj produkty mleczne sfermentowane (jogurt, maślanka, kefir). Jeśli nie potrafisz zrezygnować z porannej kawy, wypij ją na II śniadanie z minimalną ilością (2-3 łyżeczki) 2% mleka.
  7. Jedz z umiarem (maksymalnie 1 mała garść/dobę) ziarna słonecznika, dyni, orzechów czy migdałów pamiętając, że choć są źródłem cennych witamin i minerałów, są również „bombą kaloryczną” (100 g produktu to ok. 600-800 kcal).
  8. Wypijaj codziennie ok. 2 l wody mineralnej, najlepiej niegazowanej (zawarty w wodach gazowanych dwutlenek węgla zakwasza organizm i może być przyczyną zgagi).
  9. Zupy gotuj na wywarze mięsnym z warzywami (preferowana zupa jarzynowa, szczawiowa, ogórkowa, kapuśniak). Nie dodawaj zasmażki. Do ich zabielenia nie używaj śmietany, ale chudego naturalnego jogurtu. Do każdej zupy możesz dodać ok. 15 g (1 łyżkę) nieugotowanego jeszcze makaronu, ryżu, kaszy lub 1 średni ziemniak. Produkty te ugotuj osobno, a dopiero po ugotowaniu zalej zupą.
  10. Produkty mączne są niezalecane, jeśli jednak nie potrafisz ich sobie odmówić, nie przesadzaj z ich ilością na dany posiłek (możesz zjeść ok. 4 pierogów ruskich, 6 z mięsem lub kapustą, 1 naleśnik z serem, 6 pierogów leniwych)

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz