Po okresie zimowym często brakuje nam witaminy C, potasu czy magnezu, co może niekorzystnie wpływać nie tylko na nasze samopoczucie, ale też zaburzać właściwe funkcjonowanie mięśni i gospodarki wodnej organizmu. Potas i magnez znajdziemy w pomidorach, kalafiorze, fasoli, rybach czy owocach morza. Dobrym źródłem tych minerałów są też banany, soki owocowe, awokado, suszone morele, musli, chude mleko, orzechy i migdały. Źródłem witaminy C są świeże soki z cytrusów, papryka, kalafior czy brukselka. Nie zapominajmy też o dobroczynnych właściwościach roślin zielonych – kiełków, natki pietruszki i szczypiorku, które doskonale sprawdzą się jako składniki sałatek.
Dieta na wiosnę powinna być zatem lekka, bogata w warzywa, owoce, pełnowartościowe pieczywo. Zawarte w nich witaminy i związki mineralne pomogą zapobiec infekcjom.
Produkty te stanowią doskonałe źródło naturalnego błonnika, który skutecznie oczyszcza układ trawienny, aktywizuje jego pracę i wchłania szkodliwe związki, które potem usuwa z organizmu.
Zadbajmy więc aby dostarczyć swojemu organizmowi składniki odżywcze, których mogło brakować w okresie zimy. Wzbogaćmy swoją dietę w warzywa i owoce, aby uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Wiosenne nowalijki powinny być jednak dodatkiem do potraw, a nie głównym składnikiem.
W tym sposobie odżywiania ważna jest ilość i jakość spożywanych produktów. Dieta wiosenna opiera się na nowalijkach. Posiłki w niej zalecane są bogate w odżywcze minerały. Poza tym młode warzywa spożywane w diecie są źródłem błonnika, który pobudza proces przemiany materii.
Menu w diecie wiosennej wiąże się z wykluczeniem tłuszczy zwierzęcych, wieprzowiny, tłustych wędlin, cukru i produktów przetworzonych. Wskazane jest spożywanie owoców, warzyw i ryb. Zalecane jest spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia.
Woda
W czasie wiosennego przesilenia powinniśmy wypijać odpowiednie ilości wody mineralnej niegazowanej, która oczyści nasz organizm z toksycznych związków i dodatkowo dostarczy nam składników mineralnych takich jak: magnez, wapń. Optymalna ilość wody dla dorosłej osoby to 1,5-2 litrów na dzień.Pamiętaj tylko, że wodę powinno pić się małymi łyczkami, powoli.
Dzień 1
I śniadanie ok 350 kcal
Płatki gryczane
płatki gotować ok 1 minuty na mleku i podać z dowolnymi owocami.
Składniki na 1 porcję:
Płatków nie płukać. Mleko należy zagotować, wsypać płatki i zamieszać . Gotować około 1 minutę. Można do smaku dodać szczyptę cynamonu. Owoce umyć i obrać. Pokroić. Ugotowane płatki powinny chwilę odstać, aby ostygły, bo łatwo można się nimi poparzyć.
Do miseczki przełożyć płatki i wymieszać z owocami.
II śniadanie ok 150 kcal
Kanapka:
Obiad: ok 450
Podwieczorek ok. 150 kcal
Koktajl
Składniki:
Kolacja ok 350 kcal
Dietetyczna sałatka grecka + kromka pieczywa pełnoziarnistego ( 40g)
Składniki:
Przygotowanie:
Sałatę poszarp na kawałki, dodaj przekrojone pomidorki, pokrojonego w półksiężyce ogórka, pokrojone w plasterki oliwki, paprykę i pokrojoną w kostkę fetę. Polej sosem z oliwy, octu, wody, przyprawy i małego ząbka czosnku
Dzień 2
I śniadanie ok 350 kcal
Kanapki:
II śniadanie ok. 150 kcal
Obiad ok 450 kcal
Cytrynowy dorsz przygotowany na parze lub upieczony
Przygotowanie:
Filet z dorsza (całkowicie rozmrożony najlepiej świeży) układamy w parowarze lub pieczemy w folii, oprószamy delikatnie solą z jednej strony oraz pieprzem cytrynowym również z jednej strony. Na wierzchu ryby układamy plastry cytryny. Pojemnik przykrywamy i gotujemy na parze przez 20 minut. Podajemy tuż po przygotowaniu.
Surówka z kapusty marchewki i kiszonych ogórków
Składniki na4 porcje:
Surówka z kapusty marchewki i kiszonych ogórków:
Białą kapustę drobno siekamy.Ogórki wraz ze skórką ścieramy na niedużych oczkach, podobnie robimy z obraną marchewką. Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Do posiekanej kapusty dodałam pozostałe warzywa, sól oraz pieprz do smaku i odrobinę dobrego oleju. Całość dokładnie wymieszaj.
Podwieczorek ok. 100 kcal
Sałatka z pomidorami
Składniki:
Sos:
1 łyżeczka oleju lnianego, sok z cytryny 1 łyżka , łyżki wody, zioła
Pomidora i cebulę pokroić, liści sałaty porwać. Warzywa połączyć , polać sosem.
Kolacja ok 350 kcal
Składniki
Przygotowanie sosu:
Cebulę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z musztardą, solą, pieprzem, szczyptą cukru, dodaj sok z cytryny oraz czosnek przeciśniętym przez wyciskarkę, składniki wymieszaj, wlewając powoli oliwę.
Sałatę oczyść, rozdziel liście, opłucz i pozostaw na sicie. Gdy odcieknie woda, porwij sałatę na kawałki. Umyte pomidory przetnij na pół, usuń kawałki przy szypułkach, a następnie potnij w ósemki. Sałatę delikatnie przemieszaj z pomidorami i zalej całość sosem winegret.
Dzień 3
I śniadanie ok 350 kcal
II śniadanie: ok. 150 kcal
Koktajl:
Składniki zmiksować. Można dodać troszkę wody .
Obiad ok 450 kcal
Gulasz podany z kaszą gryczaną ( 50g suchego produktu)
Składniki na 2 porcje:
Cebulę pokroić w półksiężyce, mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki , w głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na średnim ogniu, pod przykryciem.
Resztę warzyw pokroić w kostkę ( lub półplasterki w przypadku marchewki i cukinii ) i kiedy mięso będzie białe, wrzucić do patelni. Dusić przez 10 do 15 minut i zalać połową bulionu.
Do reszty bulionu dodać przecier , wlać do patelni i gotować razem z listkami laurowymi i zielem przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć przyprawy i maksymalnie zwiększyć ogień, aby część wody wyparowała. Doprawić do smaku
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
Łososia pokrój w paseczki. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Oliwki i cebulę pokrój w krążki. Pomidorki cherry opłucz i pokrój na połówki, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze listki i wsyp do miseczki. Dodaj do niego wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj sałatkę .
Dzień 4
I śniadanie ok. 350 kcal
Owsianka:
II śniadanie : ok.150 kcal
Obiad ok. .450 kcal
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kanapka z pomidorem:
Kolacja ok. 350 kcal
Przepis na pastę z chudego twarogu (300g)
Składniki:
Ser rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać jogurt i wszystko razem zmieszać .
Dzień 5
I Śniadanie: ok. 350kcal
Kanapka:
II Śniadanie: ok. 150 kcal
Obiad: ok. 450 kcal
leczo paprykowe z pieczarkami i cukinią (400g) +ryż ( 50g suchego produktu)
Przepis na leczo
Składniki:
Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Papryki słodkie pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki a następnie na grube plastry.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Przyrumień na złoty kolor i następnie dorzuć papryki. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
W tym czasie pomidory włóż do dużej miski. Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem pomidory w misce. Po 5 minutach odlej wrzątek i zalej pomidory zimną wodą, następnie obierz ze skórki i pokrój w średnią kostkę.
Kiedy papryka jest już podduszona wrzuć pomidory, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Delikatnie mieszaj i ponownie duś przez 10 minut. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry o grubości 1/2 cm.
Cukinię pokrój w średnią kostkę. Następnie dorzuć do garnka cukinię i pieczarki i duś do momentu, aż cukinia będzie miękka .
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. Wszystko delikatnie mieszaj, aby się połączyło, ewentualnie dopraw jeszcze do smaku i zostaw na gazie jeszcze przez 5 minut.
Podwieczorek: ok. 150 kcal
Kanapka:
Kolacja: ok. 350 kcal:
Przepis na pastę z tuńczyka
Składniki:
Posiekaj cebulę, ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Tuńczyka osącz z oleju, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj ogórki, cebule, majonez, jogurt i musztardę, dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Pastę nakładaj na pieczywo, Posyp posiekanym koperkiem.
Dzień 6
I śniadanie : ok. 350 kcal
Kanapki;
Biały chudy ser (150g) rozgniecionego widelcem , dodać 2 pokrojone rzodkiewki (30g) i posiekany szczypiorek, polać 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
II śniadanie ok. 150 kcal
Obiad ok. 450 kcal
Składniki:
Zagrzej piekarnik lub opiekacz do 200 st. C. Naczynie do pieczenia posmaruj bardzo cieniutką warstwą oleju rzepakowego . W naczyniu umieść filet z łososia bez skóry z pomidorami winogronowymi. Zapiekaj przez 15–20 min, aż ryba będzie gotowa. Możesz dodać rozmaryn.
Podwieczorek. 150 kcal;
Twarożek przepis:
½ opakowania serka twarogowego ziarnistego , dodać pokrojony szczypiorek, 3 rzodkiewki (45g) pokrojone na plasterki
Kolacja ok. 350 kcal
Sałatka:
Składniki:
Wykonanie:
Kurczaka ugotować w posolonej wodzie, ostudzić, podzielić na kawałki. Chleb skropić oliwą, pokroić w kostkę, zrumienić lekko na patelni. Sałatę porwać na drobne kawałki, ułożyć na talerzu, dodać kurczaka i grzanki. Całość polać odrobiną octu balsamicznego i ewentualnie posolić. Na wierz położyć pokrojone jajko.
Dzień 7
I Śniadanie ok. 350 kcal
Owsianka:
II Śniadanie ok. 150 kcal
Kanapka:
Obiad : ok.450 kcal
Zupa koperkowa z pulpetami ( 600ml) z dodatkiem 5 pulpecików wielkości jajka.
Zupa koperkowa z pulpetami
Składniki:
Pulpety z kurczaka
Wykonanie:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do bulionu wraz z posiekanym koprem, curry i ugotuj do miękkości.
Zrób pulpety. Zmiel mięso, zblanszuj groszek i zrób farsz, dodając białko, sól i pieprz. Formuj małe kulki – pulpety i wrzuć do gotującej się zupy.
Rozrób jogurt z mąką i zaciągnij zupę. Gotuj przez 3 minuty.
Deser:
Podwieczorek : ok. 150 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
sałatka z rybą:
Sos winegrete : 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, zioła.
Dzień8
I śniadanie 350 kcal
Jogurt z musli i truskawkami
Składniki
Jogurt mieszamy z miodem i musli . Truskawki kroimy wedle upodobań. Układamy warstwowo w wysokiej szklance – jogurt, owoce, musli. Jemy zaraz po przygotowaniu.
Domowe musli bez cukru przepis:
Wszystkie składniki oprócz otrębów i suszonych owoców i siemienia wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu przesyp do słoika.
II śniadanie ok. 150 kcal
Obiad ok. 450 kcal
Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem podany z 2 ziemniakami ( 130 g)
Składniki
Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj 2 pokrojone ogórki. Dodaj 4 pokrojone rzodkiewki i ½ pęczka szczypiorku.
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kanapka:
Z powyższych składników proszę zrobić kanapkę
Kolacja ok. 350 kcal
Sałatka:
Dzień 9
I śniadanie ok. 350 kcal
Kanapeczki:
II śniadanie ok. 150 kcal
Kotleciki mielone z piersi z ryżem i sałatką- 1porcja to kotlet 140g, ryż brązowy (60g suchego produktu) + sałatka
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Mielimy pierś i dodajemy do niej sól i pieprz. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno, dodajemy do zmielonej piersi. Mieszamy, papier do pieczenia tniemy w kwadraty i na nich układamy kotleciki z piersi. Przykrywamy drugim kwadratem papieru i smażymy na suchej patelni z obu stron na rumiany kolor.
Sałatę myjemy i osuszamy , rwiemy w palcach na mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno. Rzodkiewkę myjemy i kroimy drobno. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plasterki. Składniki łączymy ze sobą, polewamy sosem winegret.
Do szklanki wlewamy wodę i dodajemy sól i pieprz oraz miód mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy i polewamy sałatkę przed podaniem. Całość podana z ryżem obiecująco wygląda i smakuje.
Podwieczorek ok 150 kcal
Kanapka:
Kolacja ok. 350 kcal
sałatka
Składniki:
sos jogurtowy:
Wykonanie:
Warzywa płuczemy, paprykę , pomidora, ogórka kroimy w kostkę, cebulkę siekamy, oliwki kroimy w poprzek, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki lub siekamy drobno .Mieszamy z ugotowanym pokrojonym w kostki mięsem.
Z podanych składników przygotowujemy sos i polewamy nasza sałatkę. Posypujemy łuskanym słonecznikiem.
Dzień 10
I śniadanie ok. 350 kcal
Musli:
Dodatkowo proszę zjeść 250g truskawek.
II śniadanie ok. 150 kcal
Kanapka:
Obiad ok 450 kcal
Cukinia z mielonym kurczakiem przepis na 2 porcje
Składniki:
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka zmiel lub drobno pokrój, dopraw solą, pieprzem i zgniecionym ząbkiem czosnku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oliwie na nieprzywierającej patelni i dodaj kurczaka. Smaż kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz plasterki pieczarek. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem . Duś 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj zgnieciony drugi ząbek czosnku.
Podaj z ryżem.
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
sałatka + 1 ½ kromka pieczywa pełnoziarnistego (60 g)
przepis na sałatkę:
sałata masłowa ( 150g), 4 rzodkiewki (60g), cebulka do smaku, 3 ogórki gruntowe (190g), twaróg chudy pokroić na kostki ok. (60 g), koperek posiekany , 1 łyżka nasion słonecznika.
Sos: ¼ łyżeczki musztardy (2g), 1 łyżeczka oleju rzepakowego ( 5 g ),1 łyżka wody , pół łyżeczki miodu.
Warzywa pokroić, zmieszać w salaterce . Następnie polać sosem i posypać słonecznikiem.
Dzień 11
I śniadanie ok. 350 kcal
Musli:
Płatki zalać ciepłym mlekiem .
Jabłko można zjeść oddzielnie lub zetrzeć do mleka z płatkami , posypać odrobiną cynamonu .
II śniadanie ok. 150 kcal
Obiad 450 kcal
Dietetyczny gulasz z kurczaka , przepis na2 porcje +fasolka szparagowa gotowana ( 300g)
Składniki na 2 porcje :
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Kurczaka pokrój na małe kawałki, dopraw przyprawą do gulaszu i podsmaż bez oliwy na patelni teflonowej. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Zalej małą ilością wody. Duś, aż papryka będzie miękka i powstanie z niej sos. Podawaj z kaszą
Deser:
Kolacja ok. 350 kcal
Fasolkę szparagową ugotować ,skropić 1 łyżeczką oleju rzepakowego
Dzień 12
I śniadanie ok. 350 kcal
Koktajl:
Wszystko razem zmiksować
II śniadanie ok. 150 kcal
Kanapka:
Obiad ok. 430 kcal
Podwieczorek ok. 150 kcal
sałatka:
Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, pomidora pokroić w kostkę, jajka pokroić w kostkę. Sałatkę polać sosem.
Kolacja: ok. 300 kcal
Kalafior ugotować ardente, schłodzonego polać oliwą.
Dzień 13
I śniadanie ok. 350 kcal
Koktajl bananowy z mieszanką śniadaniową
Składniki:
Przygotowanie
Banana kroimy na kawałki. Miksujemy je razem z jogurtem, miodem i płatkami .
II śniadanie ok. 150 kcal
Kanapka:
Obiad ok. 450 kcal
Dietetyczne kotlety z cukinii i indyka +2 ziemniaki z koperkiem (170g) + mizeria z 2 ogórków polana 1 łyżką jogurtu naturalnego
Kotleciki przepis na 2 porcje:
Składniki:
Przygotowanie:
Indyka zmiel w maszynce, a cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cebule drobno [pokrój i podsmaż na patelni bez tłuszczu – możesz dodać trochę wody żeby się nie przypalała. Wymieszaj wszystkie składniki z jajkiem i przyprawami. Smaż na patelni bez tłuszczu. Z masy powinno powstać ok 10 kotletów .
Podaj z ziemniakami i mizerią
Podwieczorek ok. 150 kcal
Fasolkę ugotować, po ostudzeniu polać oliwą
Kolacja ok. 300 kcal
Przepis na sałatkę z serkiem, sałatą, rzodkiewka i pomidorem
Składniki:
Dzień 14
I śniadanie ok. 370 kcal
Kanapki:
II śniadanie ok. 200 kcal
Obiad ok.450 kcal
Botwinka (600 g)+ 2 średnie ziemniaki (170g)
Botwinka przepis
Składniki:
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 5 minut.
Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
Mąkę połączyć z 2 – 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
Na koniec doprawić sokiem z cytryny..
Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki, nie musimy ich wcześniej podgotowywać, gotujemy je od razu razem z botwinką.
Deser :
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
Kanapki:
Warzywa odpowiednio pokroić, polać sosem. Sałatkę posypać nasionami słonecznika
Domowe musli bez cukru przepis:
Wszystkie składniki oprócz otrębów i suszonych owoców i siemienia wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając.
Dzień1
I śniadanie 300 kcal
II śniadanie 200 kcal
Kanapka:
Obiad 430 kcal
Sałata rybna
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tej rybnej sałatki jest proste. Jajka, ogórek i cebule kroimy w kosteczkę i mieszamy z tuńczykiem i jogurtem. Przyprawy dodajemy do smaku.
Kolacja 350 kcal
Omlet
Przygotowanie dania: Omlet z szynką
Do miski rozbij jajka, dodaj mleko, sól i ubij trzepaczką do ich dokładnego połączenia.
Szynkę pokrój w drobna kostkę lub paseczki, cebulkę drobno siekamy.
Rozpuszczamy tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlewamy jajka. Po 30 sekundach mieszamy szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzamy masę, dodaję cebulkę i szynkę.. Po 4-5 minutach masa się zacznie ścinać. Składamy omlet na pół, zostawiamy na gazie na 1 minutę i wykładamy na talerz.
Dzień 2
I Śniadanie: ok. 340 kcal
kanapki
II Śniadanie: ok. 160 kcal
Obiad: ok. 450 kcal
Jeśli Pani ma dobrą patelnię z powłoka teflonową lub ceramiczną i wcześniej odpowiednio rozgrzeje patelnie to usmaży Pani placki bez dodatku tłuszczu. Czyli najlepszym wyborem będzie zaopatrzenie kuchni w patelnię do smażenia bez użycia tłuszczu. Trzeba wiedzieć, że właściwie każdą ilość tłuszczu, którą wyłożymy na patelnię przed smażeniem, wchłonie ciasto. Dlatego też zdecydowanie najlepsza będzie patelnia ze specjalną powłoką.
Składniki na ciasto:
Wykonanie:
Mleko i wodę wlać do rondla, wbić jajo, roztrzepać. Dodać siemię lniane i płatki owsiane oraz szczyptę soli. Odstawić na 15 minut, smażyć bez tłuszczu na patelni. Podawać ze świeżymi owocami i jogurtem lub na słono.
Usmażyć placki na dobrze rozgrzanej patelni spróbować bez użycia tłuszczu.
„Deserek” 2 orzechy włoskie 8g
NADZIENIE SEROWE:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę.
Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce nadzienia i składamy na dwa razy lub zawijamy w rulonik
Kolacja: ok.300 kcal
Sałatka
Sos: 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 1łyża soku z cytryny, ½ łyżeczki miodu. Zmieszać razem.
Dzień 3
I Śniadanie: ok. 350kcal
II Śniadanie: ok. 200 kcal
Sałatka:
Garść sałaty ( mixu),1 łyżka prażonych nasion słonecznika ,1 jajko na twardo, odrobina cebuli,
Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 2łyżki wody, 1łyżka soku z cytryny, 1/4łyżeczki miodu wszystko zmieszać.
Składniki połączyć ze sobą , polać sosem i wymieszać
Obiad: ok. 450 kcal
Składniki:
Zagrzej piekarnik lub opiekacz do 200 st. C. Naczynie do pieczenia posmaruj bardzo cieniutką warstwą oleju rzepakowego . W naczyniu umieść filet z łososia bez skóry z pomidorami winogronowymi. Zapiekaj przez 15–20 min, aż ryba będzie gotowa. Możesz dodać rozmaryn.
Kolacja: ok. 300 kcal
sałatka z rybą:
Sos vinegrete : 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu. sól Składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać
Dzień 4
I Śniadanie: ok. 350 kcal
kanapki
II Śniadanie: ok. 170 kcal
1 jajko na miękko 50g
½ kromki pieczywa żytniego 40g
1 średni pomidor 80g
Obiad: ok. 450 kcal
Omlet z szynka i pieczarkami:
Składniki
Szynkę kroimy w drobna kosteczkę , pieczarki kroimy w plasterki. Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę . Na masełku podsmażamy pomidora , dodajemy szynkę i pieczarki dusimy przez kilka chwil. Do słoika wbijamy jajka dodajemy mąkę i mleko. Słoik zamykamy i mocno wstrząsamy. doprawiamy sola i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Zawartość słoika wlewamy na patelnie zmniejszamy płomień nakrywamy patelnie pokrywką i smażymy. Przewracamy na drugą stronę i posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Deser:
Kolacja: ok. 320 kcal
Przepis na sałatkę grecką
Składniki:
sos :1łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól.
Sałatę porwać na kawałki. Pomidor, ogórki, cebulę, pokroić w kostkę.
Fetę pokroić w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do miski dodać oliwki. Następnie dodać sos i wymieszać.
Dzień 5
I Śniadanie: ok. 370 kcal
Pancakes -przepis na 2 porcje
Lista składników na ok. 9 placków (całość ok. 400 kcal , placki smażyć na posmarowanej olejem patelni , placki nie mogą pływać w tłuszczu )
Wszystkie składniki na placki mieszamy w misce. Jeśli masa nie ma konsystencji gęstej śmietany, to dodajemy więcej mleka/mąki.
Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju kokosowym placki wielkości jednej łyżki. Przewracamy na drugą stronę, gdy zarumienią się boki .
Sos ( ok. 170 kcal) na 1 porcję: 1 mały jogurt naturalny 120 g zmiksowany z 1/2 banana ( 50 g) + do posypania ½ szklanki borówek ( 70 g)
II Śniadanie: ok. 150 kcal
Koktajl:
1 pomarańcza ( 250 g) zmiksowana z 1 kiwi ( 70g), ½ szklanki wody
Obiad: ok. 450 kcal
Makaron z groszkiem i prażonym słonecznikiem
Składniki:
Wykonanie:
Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i traktujemy zimną wodą.
Na teflon wylewamy jogurt naturalny najlepiej gęsty typu greckiego. Całość delikatnie podgrzewamy aż do połączenia się jogurtu.
Odcedzamy groszek po czym dodajemy go na patelnię, kroimy koperek i również dodajemy. Mieszamy.
Słonecznik podprażamy na osobnej patelni także na teflonie.
Do zrobionego sosu wrzucamy odcedzony makaron oraz połowę słonecznika, kilka ziaren zostawiamy do dekoracji. Całość dokładnie mieszamy, można do smaku przyprószyć świeżo zmielonym pieprzem, po czym na pół ciepłe podajemy na talerzu posypane pozostałym słonecznikiem .
Deser: 1 mandarynka 65 g
Kolacja: ok. 350 kcal
Kanapki z pastą z groszku i jajek
Pasta z groszku konserwowego i jajek przepis na 2 porcje : pozostałą część proszę zjeść na śniadanie kolejnego dnia
składniki:
Groszek zmiksować na gładką masę razem z jajami dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Dzień 6
I Śniadanie: ok. 350kcal
Kanapki z pastą z groszku i jajek
Pasta z groszku konserwowego i jajek przepis na 2 porcje : pozostałą część proszę zjeść na śniadanie kolejnego dnia
składniki:
Groszek zmiksować na gładką masę razem z jajami dodać pozostałe składniki i wymieszać.
II Śniadanie: ok. 200 kcal
Sałatka:
Obiad: ok. 440 kcal
Przepis na dietetyczny gulasz z kurczaka
Składniki:
Pierś z indyka umyj i pokrój w dość drobną kostkę.
Mięso przełóż do miseczki oprósz solą, pieprzem oraz czerwoną słodką papryką, dokładnie mieszaj.
Do dużego rondla wlej wodę, dodaj liście laurowe i kulki ziela angielskiego, doprowadź do zagotowania, następnie dodaj mięso i gotuj na najmniejszym ogniu ok. 10 minut.
W tym czasie obierz i umyj wszystkie warzywa, pokrój je według uznania .
Dodaj całość do mięsa i gotuj kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane.
Na koniec gotowania do gulaszu dodaj otręby owsiane w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu, mieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Dopraw ulubionymi przyprawami i dodaj posiekany drobno koperek.
Kolacja: ok. 350 kcal:
Pieczarki pokroić, wrzucić na rozgrzane masło na patelni chwilkę podsmażyć , później wbić Jajaki i czekać aż się zetną. Danie posypać posiekaną natką pietruszki
Dzień 7
I śniadanie ok. 400 kcal
SMOOTHIE Z BANANEM, JABŁKIEM I MIODEM – składniki:
Owoce kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera, wlewamy jogurt i miód, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie serwujemy od razu po przygotowaniu, udekorowane listkami świeżej mięty.
II śniadanie ok. 150 kcal
Kanapka:
Obiad 400 kcal
2 talerze krupniczku według poniższego przepisu:
Sposób przygotowania
Nalać do garnka ok 3 l zimnej wody i włożyć mięso. Kiedy się zagotuje zebrać szum. Przyprawić, wrzucić pokrojone warzywa. Gotować aż będą prawie miękkie. Na 15 min przed końcem dodać kaszę. Gotową zupę podawać posypaną natką pietruszki. |
Kolacja ok. 300 kcal
Sałatka z kurczakiem i cukinią
Składniki
Sposób przyrządzenia
Przygotowanie sosu: (3min.)
Do jogurtu wsypujemy wszystkie przyprawy i posiekany czosnek w drobną kosteczkę. Mieszany wszystko i odstawiamy do lodówki na 10 min by się przegryzło.
Mięso: (10min.)
Po umyciu i oczyszczeniu mięsa, kroimy w drobną kostkę,wsypujemy do miski.
Kroimy czosnek na drobno i dodajemy do mięsa. Cukinie kroimy na cienkie plasterki i dzielimy je na cztery.
Wsypujemy do mięsa i wszystko mieszany w misce. Przyprawiamy wg upodobania. I na rozgrzaną patelnię. Przewracamy często by się nie przywarło, do czasu aż cukinia puści sok. Potem dolewamy odrobinę wody na dno patelni i nakrywamy pokrywką na trzy minutki. Mięso z sosem wsypujemy do sałatki.
Sałatka: (7min.)
W międzyczasie gdy mięso na patelni się smaży-
Kroimy sałatę w kostkę, ogórka na pół wzdłuż i w cieniutkie plasterki, papryki pomidora w kostkę. Zróżnicowane krojenie daje cudowne doznania smakowe.
Dodajemy mięso z cukinią do sałatki, polewamy sosem jogurtowym. Mieszamy.