Dieta ubogosodowa – ogranicz sód w posiłkach.

Dieta niskosodowa stanowi jedną z podstaw w walce z problemami związanymi z nadciśnieniem tęniczym

Sód poprzez wiązanie wody ma właściwości hypertensyjne. Nadmiar sodu w organizmie prowadzi do zatrzymywania wody, wzrostu objętości krwi krążącej i powstania nadciśnienia. Dlatego nadciśnieniowcom zalecana jest dieta niskosodowa i ograniczenie ilości spożywanej soli do 3-6g/dobę. Głównym pokarmowym źródłem sodu jest sól kuchenna (NaCl). Przeciętnie stosujemy dziennie, aż do 20 g sodu. w drugiej kolejności po soli kuchennej, za dostarczanie sodu w diecie odpowiadają produkty naturalnie bogate w ten pierwiastek oraz wzbogacane w niego podczas obróbki technicznej i konserwacji.

Zalecenia w diecie niskosodowej.

  • Nie solić potraw przed spróbowaniem. Najlepiej jest nie solić potraw jeszcze w trakcie gotowania, a dopiero ewentualnie dosalać w razie potrzeby przed jedzeniem.
  • Należy koniecznie zrezygnować ze stosowania soli kuchennej. Z powodzeniem można ją zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami, np.: bazylią, tymiankiem, estragonem, koperkiem, zieloną pietruszką, majerankiem. Niektóre, z tych warzyw jak np. czosnek, także mogą spełniać rolę przypraw, a jednocześnie posiadają właściwości obniżające ciśnienie krwi.
  • Powinniśmy unikać produktów wysoko przetworzonych, takich jak gotowe potrawy, sosy, zupy w proszku, które ze względu na wysoki stopień obróbki i ilość konserwantów zostały wzbogacone w dodatkową ilość soli.
  • Należy unikać pokarmów zawierających dużo sodu: śledzi, wysoko przetworzonych wędlin i konserw mięsnych, serów żółtych, topionych i typu Feta, wędzonego mięsa i ryb, produktów marynowanych i konserwowych, fast food’ów, słonego pieczywa, chipsów, krakersów, słonych przekąsek typu paluszków.
  • Starszym osobom może być bardzo ciężko zrezygnować z całożyciowego przyzwyczajenia. w aptekach mogą znaleźć substytut soli kuchennej w postaci soli sodowo-potasowej. Nie jest to jednak produkt dla każdego. Potas w nadmiarze jest szkodliwy, szczególnie dla pacjentów z chorobami towarzyszącymi, takimi jak: cukrzyca, czy choroby nerek.
  • Bardzo ważne jest wczesne, profilaktyczne odzwyczajanie od soli już małych dzieci. Wiele ogólnoświatowych badań potwierdziło, że nasze powszechne używanie soli jest kwestią przyzwyczajenia, a nie wyboru opartego na smaku. Dzieci, które nie znają smaku solonych potraw, są tak samo zadowolone ze smaku potraw niesolonych. Zwyczaju solenia uczą się jednak od rodziców.

Pobierz przepisy zawierające produkty i zalecenia przy diecie niskosodowej.

Kliknij aby pobrać Zimową dietę na nadciśnienie

Kliknij aby pobrać Wiosenną dietę na nadciśnienie

Kliknij aby pobrać Letnią dietę na nadciśnienie

Kliknij aby pobrać Jesienną dietę na nadciśnienie

 
 PRODUKTY  PRODUKTY ZALECANE PRODUKTY ZALECANE
W UMIARKOWANYCH
ILOŚCIACH
 PRODUKTY
PRZECIWWSKAZANE
PRODUKTY
ZBOŻOWE
Pieczywo pszenne o niskiej
zawartości sodu, czerstwe.
Mąka pszenna, drobne kasze:
manna, kukurydziana,
krakowska, jęczmienna łamana,
gryczana łamana, ryż, płatki
owsiane.
Inne pieczywo o niskiej
zawartości sodu.
Mąka krupczatka, mąka sojowa,
drobne makarony oraz pozostałe
kasze przecierane.
Rogaliki francuskie (croissant).
Pieczywo mocno solone,
pieczywo cukiernicze
z dodatkiem proszku do
pieczenia.
Grube nieprzecierane kasze,
grube makarony, płatki
kukurydziane, większe ilości
produktów z mąki razowej.
 NABIAŁ Mleko chude, sery chude np.
chudy twaróg, jogurt chudy,
kefir chudy, białka jaj
Serki twarogowe półtłuste. Sery żółte i topione, tłuste
twarogi, mleko skondensowane
 ZUPY  Zupy warzywne. Chude
wywary mięsne.
 Zupy zagęszczone.
Zupy zaprawiane śmietaną.
 RYBY Ryby chude: dorsz, kergulena,
płastuga, morszczuk, mintaj.
Ryby smażone na
właściwym oleju.
Tłuste ryby wędzone i z
konserwy np. makrela
(dopuszcza sią małe ilości)
 MIĘSO Indyki, kurczaki, cielęcina. króliki,
dziczyzna, chuda wołowina.
Do kanapek chude gotowane lub
pieczone mięso (cielęcina,
wołowina, indyk), galaretka
z kurcząt.
 Jagnięcina, chuda wieprzowina
(polędwica, schab).
 Mięso z widocznym tłuszczem,
kaczki, gęsi, kiełbasy, salami,
pasztety mięsne i inne.
 TŁUSZCZE Oleje zawierające kwasy
wielonienasycone np.
słonecznikowy, kukurydziany,
sojowy. Oleje zawierające kwasy
jednonienasycone np. rzepakowy
i oliwa z oliwek. Margaryny
miękkie z tych olejów.
Margaryny o zmniejszonej
zawartości tłuszczu.
Masło. Smalec. Słonina. Łój.
Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny
twarde. Olej palmowy.
OWOCE,
WARZYWA
Warzywa świeże i mrożone
(poza wymienionymi obok).
Owoce świeże i suszone.
Owoce konserwowane
(niesłodzone).
Przy dobrej tolerancji: brokuły,
bakłażany, cukinia, kabaczek,
kala
Warzywa kiszone, solone
i konserwowane.
Potrawy warzywne odgrzewane,
smażone lub pieczone
z tłuszczem.
Słodkie przetwory owocowe.
SŁODYCZE Miód, cukier, niskosłodzone
dżemy ( w ograniczonych
ilościach).
Czekolada, czekoladki, chałwa,
ciasta i ciasteczka przemysłowo
wytwarzane z dodatkiem
proszku do pieczenia.
NAPOJE Herbatki ziołowe, owocowe, soki
warzywne, woda mineralna
niegazowana niskosodowa (do
100mg sodu na litr), kawa
zbożowa, słaba herbata, słaba
kawa naturalna.
Mocna kawa, mocna herbata,
mocne kakao, napoje
alkoholowe,
Napoje gazowane.
PRZYPRAWY Przyprawy łagodne w smaku:
wanilia, cynamon, szafran,
goździki, sok z cytryny, nasiona
kminku, czarnuszki, liście
pietruszki, selera, lubczyku,
estragonu, szałwii, majeranku,
lebiodki.
Niewielkie ilości cebuli, ziela
angielskiego, liści laurowych,
czosnku.
Sól, pieprz naturalny, ocet ,
musztarda, keczup, gorczyca,
ostra papryka, magii, kostki
rosołowe, sos sojowy, zupy
w proszku, wszystkie marynaty.