Gluten w ostatnim czasie został okrzyknięty winowajcą wielu chorób. Ludzie szaleją za produktami bezglutenowymi, celebryci zachęcają do diety z wyłączeniem produktów glutenowych. Czy nietolerancja glutenu rzeczywiście jest taka groźna? Jakie objawy występują u chorych?
Nietolerancja na gluten, czyli na białko znajdujące się w zbożach takich jak pszenica, jęczmień czy żyto występuje u 10 proc. osób na całym świecie. Patrząc na uginające się od produktów bezglutenowych półki sklepowe można rzec, że dosyć dziwne zjawisko opanowało świat. Przy tak niewielkiej (stosunkowo) liczbie chorych można domniemać, że gluten robi wokół siebie wiele hałasu zupełnie niepotrzebnie. Jednak nietolerancja na gluten istnieje i istnieje całkiem realna szansa, że dotyczy również ciebie. Wtedy jedynym sposobem leczenia jest dieta bezglutenowa. Warto jednak podkreślić, że nietolerancja na gluten może być czasowa i mija po zregenerowaniu śluzówki jelita. Nietolerancja glutenu może wynikać z jakości dzisiejszego zboża. Weźmy np. pszenicę, kiedyś było to zboże, które dziś praktycznie go nie przypomina – modyfikacja genetyczna jest tak daleko posunięta, że produkowana obecnie pszenica nie jest w stanie poradzić sobie bez sztucznych nawozów i wielu innych, szkodliwych substancji. Nietolerancja glutenu może prowadzić do wielu niebezpiecznych skutków. Jednym z nich są stany zapalne, które wywołują większość chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Innym natomiast choroba trzewna zwana celiakią.
Aby sprawdzić, czy faktycznie nietolerancja glutenu dotyczy również ciebie warto wykonać specjalistyczną diagnostykę. Jednak zanim się na nią zdecydujesz możesz spróbować sprawdzić, czy faktycznie masz do czynienia z nietolerancją glutenu. Wystarczy zrobić test i np. przez miesiąc nie spożywać produktów glutenowych. Zobaczysz reakcję organizmu, a także zaobserwujesz, czy faktycznie twoje zdrowie ulegnie poprawie. Ważne jest, aby nie wykonywać go samodzielnie, tylko pod okiem specjalisty – dieta bezglutenowa może narazić cię na niedobory żywieniowe, dlatego warto robić to pod okiem specjalisty. Jeśli test potwierdzi twoje podejrzenia, udaj się do laboratorium i wykonaj test z krwi, który sprawdzi, czy faktycznie gluten wywołuje u ciebie reakcję alergiczną. To bardzo ważne, gdyż w przypadku nietolerancji pokarmowych, w przeciwieństwie do alergii reakcja jest opóźniona. Test będzie podstawą do wdrożenia diety bezglutenowej.