Sód poprzez wiązanie wody ma właściwości hypertensyjne. Nadmiar sodu w organizmie prowadzi do zatrzymywania wody, wzrostu objętości krwi krążącej i powstania nadciśnienia. Dlatego nadciśnieniowcom zalecana jest dieta niskosodowa i ograniczenie ilości spożywanej soli do 3-6g/dobę. Głównym pokarmowym źródłem sodu jest sól kuchenna (NaCl). Przeciętnie stosujemy dziennie, aż do 20 g sodu. w drugiej kolejności po soli kuchennej, za dostarczanie sodu w diecie odpowiadają produkty naturalnie bogate w ten pierwiastek oraz wzbogacane w niego podczas obróbki technicznej i konserwacji.
PRODUKTY | PRODUKTY ZALECANE | PRODUKTY ZALECANE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH |
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
Pieczywo pszenne o niskiej zawartości sodu, czerstwe. Mąka pszenna, drobne kasze: manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna łamana, gryczana łamana, ryż, płatki owsiane. |
Inne pieczywo o niskiej zawartości sodu. Mąka krupczatka, mąka sojowa, drobne makarony oraz pozostałe kasze przecierane. |
Rogaliki francuskie (croissant). Pieczywo mocno solone, pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia. Grube nieprzecierane kasze, grube makarony, płatki kukurydziane, większe ilości produktów z mąki razowej. |
NABIAŁ | Mleko chude, sery chude np. chudy twaróg, jogurt chudy, kefir chudy, białka jaj |
Serki twarogowe półtłuste. | Sery żółte i topione, tłuste twarogi, mleko skondensowane |
ZUPY | Zupy warzywne. Chude wywary mięsne. |
Zupy zagęszczone. Zupy zaprawiane śmietaną. |
|
RYBY | Ryby chude: dorsz, kergulena, płastuga, morszczuk, mintaj. |
Ryby smażone na właściwym oleju. |
Tłuste ryby wędzone i z konserwy np. makrela (dopuszcza sią małe ilości) |
MIĘSO | Indyki, kurczaki, cielęcina. króliki, dziczyzna, chuda wołowina. Do kanapek chude gotowane lub pieczone mięso (cielęcina, wołowina, indyk), galaretka z kurcząt. |
Jagnięcina, chuda wieprzowina (polędwica, schab). |
Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne. |
TŁUSZCZE | Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. |
Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy. |
|
OWOCE, WARZYWA |
Warzywa świeże i mrożone (poza wymienionymi obok). Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowane (niesłodzone). |
Przy dobrej tolerancji: brokuły, bakłażany, cukinia, kabaczek, kala |
Warzywa kiszone, solone i konserwowane. Potrawy warzywne odgrzewane, smażone lub pieczone z tłuszczem. Słodkie przetwory owocowe. |
SŁODYCZE | Miód, cukier, niskosłodzone dżemy ( w ograniczonych ilościach). |
Czekolada, czekoladki, chałwa, ciasta i ciasteczka przemysłowo wytwarzane z dodatkiem proszku do pieczenia. |
|
NAPOJE | Herbatki ziołowe, owocowe, soki warzywne, woda mineralna niegazowana niskosodowa (do 100mg sodu na litr), kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna. |
Mocna kawa, mocna herbata, mocne kakao, napoje alkoholowe, Napoje gazowane. |
|
PRZYPRAWY | Przyprawy łagodne w smaku: wanilia, cynamon, szafran, goździki, sok z cytryny, nasiona kminku, czarnuszki, liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, szałwii, majeranku, lebiodki. |
Niewielkie ilości cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku. |
Sól, pieprz naturalny, ocet , musztarda, keczup, gorczyca, ostra papryka, magii, kostki rosołowe, sos sojowy, zupy w proszku, wszystkie marynaty. |