Olej arganowy to jedno z nowszych odkryć na rynku kosmetycznym oraz spożywczym. Znany jest pod nazwą „płynne złoto Maroka”, a to ze względu na fakt, że wywodzi się z południowo-zachodniej części Maroka, która jest jedyną okolicą na świecie, gdzie rosną drzewa arganowe. W zależności od przeznaczenia oleju jest on wytwarzany na dwa różne sposoby. Olej przeznaczony do celów kosmetycznych tłoczy się na zimno z pestek drzew arganowych. Ma on wówczas jasny kolor i bardzo charakterystyczny zapach. Jeżeli olej ma zostać wykorzystany w przemyśle spożywczym, tłoczy się go na gorąco, dzięki czemu ma łagodniejszy aromat, orzechowy posmak oraz ciemny kolor.
Właściwości oleju arganowego ciężko zliczyć. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się go szczególnie ze względu na bardzo wysoką zawartość antyoksydantów, a w szczególności witaminy E. Na czym polega ich działanie? Otóż chronią one nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, czyli substancji odpowiedzialnych za niszczenie komórek, a co za tym idzie za wszelkiego rodzaju procesy starzenia zachodzące w naszej skórze, włosach oraz reszcie naszego ciała. Stąd też olej arganowy jest składnikiem bardzo wielu kosmetyków do pielęgnacji twarzy. Nadaje on cerze piękny, zdrowy wygląd, zapobiega pojawianiu się nowych zmarszczek, a nawet spłyca zmarszczki, które już powstały. Dodatkowo olej chroni cerę skłonną do podrażnień i przesuszania przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych oraz promieniowaniem UV. Jeżeli zastosujemy go na wszelkiego rodzaju blizny czy rozstępy, również właściwości oleju arganowego powodują, że blizny stają się mniej widoczne. Olej arganowy doskonale oddziałuje na włosy. Nawilża je, nadaje im intensywnego blasku oraz miękkości.
Jeżeli chodzi o właściwości oleju arganowego w przemyśle kosmetycznym, to stosuje się go głównie jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego zachodzenia procesów życiowych w skórze, nerkach, wątrobie, układzie hormonalnym oraz układzie sercowo-naczyniowym. Powszechnie znane są doniesienia o zdolnościach oleju arganowego do redukcji ryzyka różnorodnych chorób serca, a w szczególności choroby wieńcowej, powodowanej przez odkładanie się złogów cholesterolu w tętnicach wieńcowych. Olej arganowy w pełni zasługuje na nadaną mu nazwę „eliksiru młodości”. Dodatkowo nie należy zapominać o walorach smakowych oleju arganowego. Nawet jego niewielka ilość dodana do potrawy, nada jej pysznego, orzechowego posmaku.