Jesienne infekcje a cukrzyca

Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom, a cukrzyca to choroba, której kontrolę utrudnia każda infekcja. Jeśli dodatkowo przebiega z gorączką, to organizm, zajęty jej zwalczaniem, staje się mniej wrażliwy na podawaną insulinę. Wydzielanie hormonów powodujących wzrosty glikemii, takich jak kortyzol oraz glukagon, prowadzi do „stresu fizjologicznego”, powodującego podniesienie cukru we krwi. Temperatura ciała powyżej 39°C może mieć wpływ na zwiększone zapotrzebowania na insulinę o nawet 50% w ciągu doby.

Aby utrzymać cukrzycę w garści w czasie choroby potrzebna jest dodatkowa samokontrola. Przede wszystkim dlatego, że hiperglikemia wydłuża czas infekcji. Pojawiać się może niezależnie od spożywanych posiłków, ze względu na walkę organizmu z chorobą. Insulina krążąca we krwi nie potrafi przedostać się wówczas do komórek, przez co często niezbędna bywa zwiększona dawka leków. Nieregularne i odbiegające od normy odżywianie w połączeniu z insulinoopornością w czasie choroby sprawiają, że glikemia jest trudna do utrzymania w normie. Występujące przewlekle podwyższenie poziomu glukozy we krwi ma negatywny wpływ na mechanizmy zwalczające bakterie, wirusy czy grzyby. Upośledzenie odporności skutkuje również uszkodzeniem nerwów i naczyń krwionośnych, prowadząc do utrudnionego gojenia ran. Z tego powodu podczas infekcji zalecane jest częstsze mierzenie poziomu glukozy.

Wysoki poziom cukru we krwi oraz nieodpowiednia dieta sprzyjają zakwaszeniu organizmu. Nieprawidłowy metabolizm węglowodanów prowadzi do czerpania energii
z tłuszczów zamiast węglowodanów, co skutkuje zwiększonym poziomem ciał ketonowych.

Prawidłowa dieta w okresie gorączki to 5 lub 6 niewielkich i lekkostrawnych posiłków dziennie.  Warto wówczas sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym, bez cukrów prostych
i nasyconych tłuszczów.

Objawy, które powinny zaniepokoić osoby chorujące na cukrzycę, to: senność, zmęczenie, uczucie suchości w ustach, zwiększone pragnienie oraz nawracające infekcje. Towarzyszyć im mogą dodatkowe objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha oraz biegunka i wymioty. W przypadku wystąpienia podwyższonej temperatury ciała nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Zapotrzebowanie na płyny u osoby gorączkującej może być nawet dwukrotnie wyższe niż na co dzień. Wyrównana glikemia zwiększa odporność organizmu na infekcję. [1]

Sprawdź dietę wspierającą odporność organizmu na Strefie Diabetyka.

Aby mieć pełen obraz swoich wyników i jak najlepiej je kontrolować, warto skorzystać z glukometru Abra Smart BT wraz z aplikacją Istel Health, która pozwala na ciągły dostęp do historii Twoich wyników.  Teraz możesz również założyć konto w Systemie Istel Care i poczuć się bezpiecznie dzięki możliwości udostępniania wyników lekarzowi bez wychodzenia z domu. Dowiedz się więcej o Systemie Istel Care: www.istelcare.pl

 

[1] Piśmiennictwo:

https://cukrzyca.pl/cukrzyca/przewlekle-powiklania-cukrzycy/grypa-a-cukrzyca/

https://diabetyk.pl/zycie-z-cukrzyca/leczenie/goraczka-i-choroby-infekcyjne/

http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_cukrzyca2,info,416,0.html

https://strefadiabetyka.pl/dieta-diabetyka-wspierajaca-odpornosc-organizmu/