Jak radzić sobie z infekcjami? – czyli jesień cukrzyka.
Jesień to czas, gdy wiele osób kicha, kaszle i gorączkuje. Zwiększa się wtedy ryzyko zachorowania na choroby infekcyjne. Osoby chorujące na cukrzycę mają osłabioną odporność, a co za tym idzie są często bardziej narażone na zachorowania.
Dlaczego cukrzyca pogarsza odporność?
U osób chorych na cukrzycę występuje nieprawidłowy metabolizm glukozy, który w rezultacie prowadzi do zaburzeń funkcji leukocytów. Niedobór insuliny upośledza glikolizę, czyli proces, z którego pozyskiwana jest energia, aby komórki układu odpornościowego mogły wychwycić bakterie, wirusy, grzyby i obronić organizm przed chorobą. Dodatkowo każdy schorowany organizm, aby walczyć z tym „jesiennym wrogiem” podwyższa poziom glikemii i osłabia działanie insuliny. U osób chorujących na cukrzycę poziom cukrów bywa rozchwiany, dlatego podstawowym zadaniem osoby chorej jest wyrównanie poziomu glikemii. Przeziębienie czy grypa u diabetyków to często walka z chorobą z pominięciem wielu leków, których nie mogą stosować i wsparcia niefarmakologicznego, jak malinowa herbata z miodem. Należy również pamiętać, że infekcje u osób chorujących na cukrzycę mogą przebiegać inaczej niż u osób zdrowych. Bardzo często gorączka, kaszel, ból gardła i katar zastępuje utrata apetytu, zmęczenie i zaburzenia glikemii. Brak gorączki i innych objawów sprawia, że organizm diabetyka gorzej radzi sobie z pozbyciem się wirusa, bakterii czy też grzyba.
Jakie są sposoby na zachowanie zdrowia jesienią?
Warto pamiętać, że osoby chorujące na cukrzycę powinny zwiększyć swoją czujność w okresie jesienno-zimowym. Pomoże w tym stosowanie się do kilku podstawowych zasad:
- Aktywność fizyczna
Osoby, które regularnie trenują mają większą odporność. Wystarczy, że trzy razy w tygodniu poświęcisz na trening minimum 30 minut, aby wspomóc organizm w zwalczaniu wirusów, bakterii i grzybów.
- Korzystaj ze słońca
Podczas spacerów na świeżym powietrzu organizm wyłapuje promienie słoneczne, pod wpływem których wytwarza się witamina D. Jej zaletą jest nie tylko zwiększenie odporności, ale również pozytywny wpływ na wytwarzanie insuliny.
- Dostarczaj witaminę C
Pamiętaj, że witamina C zwiększa odporność. Zawierają ją nie tylko owoce cytrusowe, ale również papryka, szpinak, brokuły, kalafior, natka pietruszki. Pamiętaj, aby w miarę możliwości jeść je na surowo.
- Owsianka na śniadanie!
Dobrym pomysłem, który zwiększy odporność jest owsianka, a konkretnie płatki owsiane. Zawarte w nich witaminy z grupy B, skutecznie wzmacniają układ immunologiczny.