Co jeść, aby skutecznie schudnąć? – 7 sposobów
Odchudzanie to udręka wielu kobiet i mężczyzn. Dwoisz się i troisz, żeby zrzucić zbędne kilogramy? Nie wiesz, już co jeść, aby wreszcie osiągnąć wymarzoną figurę? Przeczytaj i dowiedz się, jak powinna wyglądać twoja dieta, aby była skuteczna.
Zasady odchudzania – postaw granice!
Bardzo często waga nawet nie drgnie, mimo że nastąpiła zmiana twoich nawyków żywieniowych. Zastanawiasz się, co robisz nie tak? Pierwszym powodem może być nieodpowiednio zbilansowana dieta. Aby schudnąć należy dostarczać do organizmu mniej kalorii niż dotychczas. Podaż kaloryczna jest tutaj kluczowym elementem. Należy podkreślić, że zmniejszona kaloryczność nie może równać się nieodpowiedniej podaży składników odżywczych. Dieta musi być ułożona tak, aby zmniejszyć kaloryczność posiłków, ale dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych i minerałów. Do tego bardzo ważną zasadą jest regularne jedzenie. Wyznacz sobie konkretne pory spożywania posiłków. Rozplanuj dietę tak, aby spożywać małe porcje, częściej, np. 5 razy dziennie, co 2-3 godziny.
7 sposobów, które ułatwią odchudzanie:
- Błonnik – poprawi trawienie, dzięki czemu przyśpieszysz przemianę materii. Bogatym źródłem błonnika są płatki owsiane, otręby, suszone śliwki, siemię lniane, jabłka ze skórką, kiwi, ananas itd.
- Bez słodyczy – odchudzanie to czas, w którym powinnaś kategorycznie pozbyć się słodyczy ze swojego jadłospisu. Taka żywność to tylko niepotrzebny cukier, który zamienia się później w tkankę tłuszczową, której przecież chcesz się pozbyć. Nie oznacza to, że nie możesz pozwolić sobie na słodkości – naucz się przygotowywać zdrowe desery oparte na miodzie, suszonych owocach, a jako przekąski chętnie jedz np. wafle ryżowe.
- Tłuszcze – tak, ale tylko zdrowe! Ogranicz spożycie masła, wyeliminuj smalec. Zastąp je, oliwą z oliwek, olejem kokosowym i masłem klarowanym. Używaj również olejów tłoczonych na zimno, np. olej lniany. Błędnym jest całkowite wykluczenie tłuszczów z diety – to bardzo niezdrowe!
- Nabiał i mięso – chude, dobre jakościowo mięso najlepiej gotować na parze. Nabiał natomiast to ser kozi, jogurty kozie, chude mleko. Nabiał i mięso obok warzyw to cenne źródło białka, które buduje tkanki – nie możesz go pomijać w diecie.
- Bez bananów i winogron – nawet jeśli bardzo je lubisz musisz wykluczyć je ze swojego jadłospisu. Te owoce są bardzo tuczące, dlatego gdy się odchudzasz lepiej zastąpić je mniej kalorycznymi – wszystkie inne możesz jeść bez ograniczeń.
- Przyprawiaj – nie tylko do smaku, ale również po to, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. W diecie odchudzającej powinny się znaleźć przyprawy takie jak: cynamon, imbir, pieprz cayenne, gorczyca, czosnek, minek i liście kolendry.
- Woda – woda jest koniecznym elementem diety. Pamiętaj, aby wypijać min. 2 litry wody (woda bez dodatków, herbata, ziołowe napary).
Dieta i sport – przepis na idealną sylwetkę.
Aby schudnąć należy przypatrzeć się swoim nawykom żywieniowym i zmienić je na zdrowe. Jednak obok sposobu odżywiania ważna jest również aktywność fizyczna. Organizm, który będzie otrzymywał odpowiednie składniki odżywcze, ale o zmniejszonej kaloryczności może zaprotestować i zacząć odkładać tkankę tłuszczową. Aby temu zapobiec należy wdrożyć odpowiednią aktywność fizyczną dostosowaną do indywidualnych predyspozycji. Najlepiej ćwiczyć codziennie, minimum 30 minut. Zadbaj o swoje zdrowie i piękną sylwetkę. Pamiętaj, że nadwaga i otyłość są przyczyną rozwoju wielu niebezpiecznych chorób.