Hipoglikemia – czyli niski poziom glukozy we krwi

Czym jest hipoglikemia? Niski poziom cukru we krwi

Hipoglikemia (niedocukrzenie) to zbyt niskie stężenie glukozy we krwi, poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l).

Należy pamiętać, że u niektórych pacjentów lekarz prowadzący może ustalić indywidualnie wyższą wartość poziomu glikemii, przy której należy rozpoznać u siebie niedocukrzenie.

Najczęstsze przyczyny hipoglikemii to:

– pominięcie lub spożycie mniejszego posiłku

– zjedzenie posiłku w nieodpowiednim czasie od przyjęcia insuliny

– nadmierny wysiłek fizyczny

– spożycie alkoholu

– w niektórych przypadkach bardzo wysoka lub bardzo niska temperatura otoczenia

– zbyt duża dawka insuliny w stosunku do spożytego posiłku

Objawy hipoglikemii (nie muszą wystąpić wszystkie):

– drżenie rąk

– uczucie niepokoju

– bladość powłok skórnych

– uczucie zmęczenia

– senność

– nadmierna potliwość

– silne uczucie głodu

– ból głowy

– niewyraźne widzenie

– zniecierpliwienie

– dezorientacja

– zaburzenie pamięci

– zaburzenie koncentracji

– bełkotliwa mowa

– drętwienie lub mrowienie okolic ust

Hipoglikemia nie ustąpi sama. Należy jak najszybciej podjąć odpowiednie działania. Istotne jest jak najwcześniejsze rozpoznanie jej objawów.

Postępowanie po stwierdzeniu objawów hipoglikemii:

Przy wyniku niższym niż 70 mg/dl (3,9 mmol/l) lub indywidualnie ustalonym przez lekarza poziomie glikemii, należy natychmiast wypić lub zjeść produkty zawierające łatwo przyswajalne węglowodany (15-20 g węglowodanów łatwoprzyswajalnych).

Może to być:

– 1 szklanka herbaty osłodzonej 3-4 łyżeczkami cukru/łyżką stołowa cukru, miodu lub dżemu

– 2 wymienniki węglowodanowe zawarte w cukierkach glukozowych dostępnych w aptece

– 1 szklanka coca-coli lub innego słodkiego napoju/soku. Nie należy sięgać po napoje bezcukrowe

Nie należy spożywać czekolady, batonów, ciastek. Tłuszcz zawarty w tych produktach będzie spowalniał wchłanianie węglowodanów i opóźniał wzrost glikemii.

Ważne!

Powyższe czynności powodują krótkotrwały wzrost glikemii.

Po 15-20 minutach należy ponownie dokonać pomiaru glikemii glukometrem. Jeżeli poziom glikemii nie wzrośnie i samopoczucie nie poprawi się, należy ponownie przyjąć wskazaną wcześniej porcję węglowodanów.

Po tych czynnościach w ciągu kolejnych 15-20 minut należy spożyć węglowodany złożone np. kanapkę.

Po 60 min ponownie należy zmierzyć poziom glikemii glukometrem. Jeżeli poziom glukozy nadal jest niski lub pacjent czuje się źle, należy powyższe czynności powtórzyć i skontaktować się z lekarzem, jeśli hipoglikemia utrzymuje się w dalszym ciągu.

Po niedocukrzeniu zawsze należy zjeść posiłek, a każdy epizod hipoglikemii należy odnotować w dzienniczku samokontroli.

W przypadku cukrzycy typu 1 w sytuacji hipoglikemii należy podać glukagon, którego nie można podawać osobom po spożyciu alkoholu oraz chorującym na cukrzycę typu 2.

Zapobieganie hipoglikemii:

– regularne oznaczanie poziomu glikemii i odnotowywanie w dzienniczku samokontroli
– rozpoznanie sygnałów ostrzegawczych hipoglikemii
– regularne spożywanie posiłków
– niepomijanie posiłków ani przekąsek
– planowanie aktywności fizycznej i dostosowywanie posiłków
– przyjmowanie leków o wyznaczonych porach
– częsta zmiana miejsca podawania insuliny
– kontrola poziomu glikemii w razie złego samopoczucia

Częstym błędem popełnianym przez chorego jest spożycie w krótkim czasie zbyt dużej ilości węglowodanów. Takie postępowanie powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, nawet powyżej 300 mg/dl (16,7 mmol/l).