Gdy temperatura na dworze spada, potrzebujemy większej dawki energii. Zamiast jednak zwiększać liczbę dostarczanych kalorii, lepiej sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Jakie powinno być nasze jesienne menu? Sprawdźmy!
Lekkostrawnie i różnorodnie :
To co jemy musi być zgodne z naszym indywidualnym zapotrzebowaniem, zależnym m.in. od wieku, płci, wykonywanej pracy.
Powinno również współgrać z porą roku. Kiedy robi się chłodno, nasz organizm potrzebuje więcej energii. Krótsze dni wpływają niekorzystnie na nastrój, powodują stres, a to z kolei prowadzi do osłabienia. Jesienna dieta powinna przede wszystkim rozgrzewać organizm. Nie chodzi jednak o to, by przyrządzać potrawy bardziej kaloryczne lub jeść więcej, bo to może skutkować dodatkowymi kilogramami. Menu w tym czasie powinno być lekkostrawne, a przy tym bogate w składniki odżywcze i urozmaicone różnorodnymi dodatkami, które korzystnie wpłyną na organizm i nasze samopoczucie.
Menu na chłodne jesienne dni:
Jesienią należy zadbać nie tylko o to, by ogrzać się od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Ważne jest, by dzień zacząć od pożywnego śniadania. Zapewni ono energię na cały dzień. W ciągu dnia rozgrzać organizm mogą gorące napoje, do których, zamiast cukru, dodajmy znany z właściwości rozgrzewających i bakteriobójczych miód. Świetnie sprawdzą się również zupy, które warto – jak wszystkie inne dania jesienią – urozmaicić takimi dodatkami jak imbir, cynamon, czosnek czy goździki. Nie tylko wzbogacą smak, ale korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. – Dieta powinna być bogata w witaminy, których źródłem mogą być sezonowe warzywa. Gdy nie mamy dostępu do świeżych, warto sięgnąć po mrożonki, ponieważ mają takie same wartości odżywcze
W DIECIE JESIENNEJ NIE MOŻE ZABRAKNĄĆ WARZYW, WYBIERZ SOBIE KTÓREŚ Z PONIŻSZYCH I SPOŻYWAJ JE KAŻDEGO DNIA PRZYNAJMNIEJ 3 RAZY DZIENNIE:
Wśród polskich roślin, w okresie jesiennym powinny pojawić się:
DIETA 1500 kcal
Zamiast wędliny ze sklepu polecam pieczony schab
Zamiast wędliny proszę przygotować:
Wędlina domowa czyli pieczony schab.
Składniki
Przygotowanie
Schab opłucz, oprósz solą, pieprzem i majerankiem, natrzyj oliwą. Jeśli mamy czas – odstawić do lodówki na kilka godzin albo całą noc, ale nie jest to konieczne.
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Cebulę obierz i pokrój na ósemki, wyłóż w brytfankę.
Schab przełóż do brytfanki z cebulą, piecz 1 i 1/2 godziny, podlewając sosem z pieczenia mniej więcej co 20 minut.
Tak przygotowany wystudzony schab będzie służył zamiast wędliny na pieczywo.
Dieta 1500 kcal
DZIEŃ 1
I Śniadanie: ok. 350 kcal
II śniadanie ok. 170 kcal
Twarożek z cebulką i jogurtem naturalnym i 1 kromka pieczywa żytniego.
¼ kostki chudego twarogu rozgnieść widelcem, dodać posiekaną cebulkę, 1 łyżkę jogurtu naturalnego, sól i ulubione zioła. Wszystko razem zmieszać
Obiad: ok. 480 kcal
Kotleciki mielone z piersi z ryżem i sałatką
Porcja to kotlet 90g, ryż brązowy (80g suchego produktu) + sałatka
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Mielimy pierś i dodajemy do niej sól i pieprz. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno, dodajemy do zmielonej piersi. Mieszamy, papier do pieczenia tniemy w kwadraty i na nich układamy kotleciki z piersi. Przykrywamy drugim kwadratem papieru i smażymy na suchej patelni z obu stron na rumiany kolor.
Sałatę lodową myjemy i osuszamy , rwiemy w palcach na mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno. Rzodkiewkę myjemy i kroimy drobno. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plasterki. Składniki łączymy ze sobą, polewamy sosem winegret.
Do szklanki wlewamy wodę i dodajemy sól i pieprz oraz miód mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy i polewamy sałatkę przed podaniem. Całość podana z ryżem obiecująco wygląda i smakuje.
.Podwieczorek ok 150 kcal
Kanapka:
Kolacja ok 350 kcal
sałatka z rybą:
Sos vinegrete : 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu. sól
DZIEŃ 2
I Śniadanie : ok .350 kcal
II śniadanie ok. 160 kcal
Obiad: porcja ok. 550 kcal
Dorsz w sosie koperkowym
Składniki ( na 2 porcje)
Przygotowanie
Posiekaj cebulkę. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez chwilę.
Na patelni z cebulą połóż filety, dodaj sól. Duś pod przykryciem około 10 minut.
Posiekaj koperek. Kiedy ryba będzie już prawie gotowa, dodaj koperek, pieprz i jogurt. Duś 2-3 minuty.
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kolacja: ok. 300 kcal
Sałatka + ½ kromki pieczywa żytniego 20g
Sałatka przepis:
Sos: 2 łyżki jogurt naturalnego, 1 ząbek przeciśnięty przez praskę, troszkę soku z cytryny, posiekany koperek, sól, pieprz.
DZIEŃ 3
I Śniadanie: ok. 350 kcal
II śniadanie ok. 210 kcal:
OBIAD : 500 kcal
Pierś z indyka w jogurtowej marynacie+ 1/3 woreczka kaszy pęczak (35g suchego produktu) +
Surówka z marchewki ( 2 średnie marchewki 90 g , skropić troszkę sokiem z cytryny i ½ łyżeczki oleju rzepakowego, przyprawić tak jak lubisz ,dodać odrobinę chrzanu do surówki)
Przepis na indyka
Składniki:
Pierś z indyka pokrój w plastry o grubości 5mm. Rozdrobniony czosnek połącz z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso smaż na patelni grillowej lub na grillu, uprzednio smarując je jeszcze raz marynatą.
Duś na małym ogniu około godziny. Papryki opłucz, przekrój na pół, oczyść z pestek, pokrój w dużą kostkę.
Dołóż do mięsa w połowie duszenia
Podwieczorek ok. 155 kcal
Kolacja: ok. 300 kcal
Przepis na sałatkę grecką
Składniki:
sos :1łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól.
Sałatę porwać na kawałki. Pomidor, ogórki, cebulę, pokroić w kostkę.
Fetę pokroić w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do miski dodać oliwki. Następnie dodać sos i wymieszać.
DZIEŃ 4
I Śniadanie: ok. 350 kcal
Owsianka:
II śniadanie ok. 150 kcal
Obiad ok. 450 kcal
Pieczona pierś z kurczaka w musztardzie z surówką z białej kausty kapusty + ¾ szklanki najlepiej gryczanej
Składniki:
Do małej miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać sól, pieprz, paprykę, dodać musztardę rosyjską, wszystko razem wymieszać, w marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na około 30 min w chłodnym miejscu. Zamarynowana pierś z kurczaka pieczemy w folij aluminiowej około 15 min .
Pierś usmażyć bez dodatku tłuszczu na patelni do grillowania( takiej karbowanej ) lub upiec w naczyniu żaroodpornym
Surówka z białej kapusty i marchewki na ostro:
Składniki:
Kapustę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce, dodać pokrojony koperek, wymieszać wszystko razem w misce, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, chilli, czosnkiem, oliwą z oliwek, pozostawić na kilkanaście minut. Aby surówka przeszła smakiem. W razie potrzeby doprawić
Podwieczorek ok. 200 kcal
Kanapka:
Dodatkowo: 1 orzech włoski 4 g
Kolacja ok. 350 kcal
DZIEŃ 5
I Śniadanie: ok. 390 kcal
Sałatka twarogowa:
Składniki połączyć ze sobą w salaterce.
II śniadanie ok. 230 kcal
Obiad: ok. 400 kcal
Składniki na zupę :
Skrzydełko zalać zimną wodą i gotować 20 minut. W tym czasie wszystkie jarzyny opłukać, obrać i pokroić: marchewkę i pietruszkę w plasterki, ziemniaki i selera w grubszą kostkę. Fasolkę na połowę, kalafior podzielić na różyczki. Do mięsnego wywaru dodać marchewkę i ziemniaki – gotować 5 minut, następnie pietruszkę seler i kalafior. Gotować razem około 15 minut, przyprawić naturalna przyprawą jarzynka. Dodać groszek, fasolkę szparagową – gotować kolejne 5 minut. Przyprawić do smaku i podawać. Można dodać przegotowanej wody jeżeli będzie za gęsta
Podwieczorek 120 kcal
Warzywa wyjęte z zupy:
Dodatkowo:
Kolacja: ok. 350 kcal
Sałatka+1 kromka pieczywa żytniego 40 g
Przepis na sałatkę :
Warzywa i twaróg odpowiednio pokroić, polać sosem , wymieszać.
DZIEŃ 6
I śniadanie: ok. 350 kcal
Przepis na pastę z twarogu chudego
Składniki:
Warzywa pokroić, ser rozgnieść widelcem. Składniki połączyć w miseczce. Na koniec dodać jogurt . Przyprawić.
II Śniadanie: ok.150 kcal
Obiad: ok 500 kcal
pierś z kurczaka zawinąć w papier do pieczenia i tak usmażyć na patelni . bez dodatku tłuszczu
Przepis na surówkę z buraka
Składniki:
Buraka gotujemy, po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy wszystko razem. Wlewamy jogurt i chrzan. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
Kanapki:
DZIEŃ 7
I Śniadanie: ok. 350 kcal
Przepis na pastę jajeczną
Składniki:
Jajka rozgnieść widelcem w miseczce i zmieszać razem z majonezem, posiekaną cebulką i szczypiorkiem.
II Śniadanie: ok.150 kcal
Obiad : ok.500 kcal
Schab z warzywami dnie jednogarnkowe przepis na 2 porcje
Składniki:
Wykonanie:
Schab pokrój w paseczki i przypraw naturalną jarzynką. Pieczarki i cebule pokrój w plasterki. Do naczynia ( patelni ) wlej odrobinę oleju, wrzuć schab i podsmaż chwilę. Dodaj kolejno pieczarki i cebulę, również podsmaż. Następnie dodaj pomidory z puszki. Duś parę minut pod przykryciem. Po tym czasie wlej ok 500 ml wody, pomieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Do gotującej się potrawy dodaj ok. ¾ szklanki ugotowanego wcześniej ardente makaronu ( rodzaj według uznania np. kokardki). Duś jeszcze chwilkę pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Podwieczorek: ok. 150 kcal
dodatkowo twarożek:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać potrójną cebulkę ewentualnie czosnek, posypać natką
Kolacja: ok. 350 kcal
Przepis na pastę z makreli
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makrelę dokładnie obierz z ości. Połącz z drobno posiekaną cebulą, twarogiem i pokrojonymi w kosteczkę białkiem jaja. Wszystko dopraw do smaku i wymieszaj na pastę.
DZIEŃ 8
I Śniadanie: ok. 350 kcal
płatki owsiane:
Płatki zalać ciepłym mlekiem. Odczekać chwilę aż spęcznieją
II Śniadanie: ok.170 kcal
Kanapka:
1/2 kostki sera chudego ( 120g) rozgnieciona widelcem , dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego, odrobinę cebulki i posiekanego koperku. Składniki wymieszać w miseczce.
Obiad : ok.480 kcal
Pulpety 2 sztuki ( razem 180g) + 1/3 woreczka ryżu brązowego ( 35g suchego produktu)
Pulpety z brązowym ryżem
Składniki na 3 porcje:
Sos pomidorowy z nutą cynamonu:
Zaczynamy od ugotowania ryżu. W przyapdku brązowego musimy zwiekszyć nieco czas gotowania a sam ryż i tak bedzie nieco twardszy aniżeli biały. Po ugotowaniu odstawiamy ryz do ostygnięcia. w tym czasie przyprawiamy mięso. Dodajemy do niego wszystkie przyprawy, posiekane listki bazylii, wbijamy jako i mieszamy. Do wyrobionego mięsa na koniec dodajemy mielony len i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy ryż i ponownie wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pulpeciki formujemy najlepiej zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi. Gotujemy na parze 20min. Można podłożyć papier do pieczenia/gotowania, by mięso nie przywarło do dna parowaru/garnka.
W tym czasie możemy ugotować sos. Kostki bulionowe rozpuszczamy w ok 0,5 litra wrzącej wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie. Dodajemy rozprowadzoną w ok. 1/3 szklanki zimnej wody mąki. Wlewamy cienką strużka do sosu i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło, mieszamy dokładnie by je rozprowadzić. Do sosu wrzucamy pulpeciki żeby nabrały koloru.
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kolacja: ok. 350 kcal
Przepis na sałatkę z tuńczyka
Składniki:
Warzywa pokroić, wrzucić do miseczki ,polać sosem, wymieszać.
DZIEŃ 9
I Śniadanie: ok. 350 kcal
Owsianka:
Składniki wymieszać w miseczce.
II Śniadanie: ok.200 kcal
Kanapka:
dodatkowo:
Obiad : ok. 450 kcal
Przepis na gulasz z kaszą w wersji light
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mięso pokrój w małą kostkę lub paski. Obsmaż na oleju. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Pieczarki pokrój w plasterki, usmaż na maśle.
Przygotowane składniki wrzuć do rondla. Dodaj pokrojoną marchew, ziele angielskie i listek laurowy. Wlej pół szklanki wody. Gotuj do miękkości. Na koniec przypraw do smaku. Podawaj z kaszą.
Podwieczorek ok. 200 kcal
Koktajl:
Kolacja: ok. 300 kcal
Sałatka z pomidorów + 11/2 kromki pieczywa żytniego (60g)
Sałatka składniki:
Składniki połączyć ze sobą w miseczce. Wymieszać.
Dodatkowo:
DZIEŃ 10
I Śniadanie: ok. 350kcal
Zagotować siemię lniane (15 g) w 200ml wody, pod koniec gotowania dodać 220 ml mleka i otręby zagotować.
II Śniadanie: ok.200 kcal
Kanapka:
Dodatkowo:
Obiad : ok.450 kcal
Kociołek mięsno- warzywny
składniki pokrój w kostkę, kapustę posiekaj. Do dużego rondla na rozgrzany tłuszcz włóż cebulę, na to pierś z kurczaka pokrojona w kostkę .Smaży kilka minut, dodajemy resztę składników i smażymy chwilkę. Przekładam do dużego garnka, dodaję przyprawy i mieszam, zalewam 400 ml wody i przykrywam, duszę do miękkości.
Podwieczorek: ok. 150 kcal
Składniki wymieszać w kubeczku.
Kolacja 350 kcal
Kanapki:
DZIEŃ 11
I Śniadanie: ok. 330 kcal
Owsianka z bananem
siemię lniane (15 g) rozpuścić w 200ml wody, zagotować, pod koniec gotowania dodać 200 ml mleka . po zagotowaniu poczekać chwilę aż ostygną.
Banana pokroić i dodać do otrąb z mlekiem.
II Śniadanie: ok.180 kcal
Obiad : ok. 480 kcal
Przepis na dorsza
Składniki:
Filet z dorsza umyj, osusz, posól, oprósz pieprzem, natrzyj czosnkiem, skrop sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie w garnku rozgrzej olej, włóż filety, smaż ok 2 min, następnie podlej odrobiną wody i duś ok 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos:
Zmieszaj jogurt z posiekanym koperkiem i otartą skórką z cytryny. Rybę przełóż na talerz i polej sosem.
Podwieczorek ok. 150 kcal
surówka składniki:
marchewki zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki. przyprawić
Kolacja: ok. 350 kcal
Kanapki:
DZIEŃ 12
I Śniadanie: ok. 350 kcal
Płatki zalać z wodą podgotować na koniec gotowania dodać mleko i jeszcze chwilkę gotować . Płatki wystudzić , dodać pokruszone orzechy włoskie.
II Śniadanie: ok.180 kcal
Serek z pomidorem + ½ kromki pieczywa żytniego ( 20g)
składniki
Pomidora pokroić , zmieszać z serkiem, dodać natkę.
Obiad : ok.470kcal
Składniki:
Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę ze szczyptą soli i cukru. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i chwilę podsmażyć. Dorzucić pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z cukinią pokroić w grubą kostkę. Dodać do reszty składników. Podlać niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki), dodać ziele, liść, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiedy składniki będą lekko miękkie dodać przecier pomidorowy, koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do zgęstnienia sosu i miękkości warzyw.
Podwieczorek ok. 140 kcal
Koktajl
Składniki:
Składniki razem zmiksować
Kolacja: ok. 350 kcal
Kanapka:
Dodatkowo:
Składniki:
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Posiekać. Marchew, seler i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki zetrzeć na tarce lub w robocie na większych oczkach. Surówkę skropić sokiem z cytryny, dodać orzechy i ewentualnie dosłodzić do smaku. Odstawić na 20 minut, aby składniki się przegryzły.
DZIEŃ13
I Śniadanie: ok. 350 kcal
II Śniadanie: ok.200 kcal
Obiad : ok. 500 kcal
Gulasz warzywny z kaszą jaglaną
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, cebulę drobniutko posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i przesmaż marchewkę z cebulą, doprawioną szczyptą cukru, aż będzie miękka i złocista, następnie dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, dopraw solą i pieprzem. Cukinię i bakłażana pokrój w grubą kostkę, z papryki usuń gniazdo nasienne i też pokrój w kostkę lub paski. Warzywa dodaj do przygotowanego sosu, podlej odrobiną wody i duś, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem, na tym etapie możesz dodać jeszcze koncentratu pomidorowego, jeśli wolisz bardziej zdecydowany pomidorowy smak, i ewentualnie doprawić gulasz śmietaną. Podawaj z ugotowaną kaszą
Podwieczorek ok. 160 kcal
Kanapka:
Kolacja: ok. 300 kcal
Surówka z kapusty włoskiej (200 g) +pierś z kurczaka gotowana naparze (200g)
Surówka z kapusty włoskiej
Składniki:
przygotowanie
Kapustę oczyszczamy a następnie drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut – następnie odciskamy sok.Por oczyszczamy i cienko kroimy, marchewkę obieramy, myjemy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy.
Robimy sos: 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem – mieszamy. Polewamy warzywa i mieszamy, na koniec dodajemy natkę pietruszki.
DZIEŃ 14
I Śniadanie: ok. 350 kcal
Otręby dodać do jogurtu.
Dodatkowo:
II Śniadanie: ok.180kcal
Obiad : ok.500 kcal
Pstrąg pieczony z warzywami
składniki na 2porcje:
masło chili:
Przygotowanie:
Warzywa rozmrozić i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem.
Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nieobranym ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry.
Rozmrożone warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, łyżką oliwy extra vergine i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę obok ryb.
W miseczce roztopić masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać pstrągi i warzywa, zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania.
Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (małe).
Podwieczorek ok. 150 kcal
Kolacja: ok. 300 kcal
Surówka z selera z orzechami włoskimi (180g) + dorsz gotowany na parze ,polany sokiem z cytryny ( 150g)
Przygotowanie:
Selera i jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Orzechy pokroić na drobne kawałki. Przyprawić solą i cukrem, dodać sok i jogurt, wymieszać.