Z zamierzchłymi czasami kojarzy się hasło „Cukier krzepi!” – dzisiaj slogan odszedł już do lamusa i osoby, które dbają o zdrowy tryb życia unikają go jak ognia. Jednak, czy jesteś przekonany, że przejrzałeś przeciwnika na wylot? Cukier ma wiele twarzy – dowiedz się, gdzie jeszcze się ukrywa!
Nadmierne spożycie cukru może mieć poważne skutki. Nadwaga, otyłość, próchnica, a także, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, choroby serca i nowotwory. Cukier możemy znaleźć praktycznie wszędzie – najwięcej jest go w żywności przetworzonej. Wody smakowe, płatki wielozbożowe, jogurty owocowe, gotowe sosy i wiele innych produktów dostarczają go do organizmu zdecydowanie za dużo. Producenci nie muszą zdradzać szczegółów receptury, a co za tym idzie, może być go w składzie produktu jeszcze więcej… Poznaj inne twarze cukru i koniecznie unikaj ich w składzie kupowanych składników!
Ten popularny słodzik jako sztuczny środek słodzący jest bardzo wszędobylskim dodatkiem. Znajdziemy go nie tylko w napojach gazowanych, ale również w gumach do żucia, cukierkach i mniej oczywistych produktach, tj.: wędliny, ryby, konserwy… i leki dla dzieci. Stosowany jest również przez chorych na cukrzycę, gdyż po spożyciu nie wpływa na wytwarzanie insuliny. Jako syntetyczny środek słodzący może znacząco wpływać na samopoczucie – powoduje bóle głowy, arytmię serca, nadpobudliwość i agresję. I co ważne, o czym głośno się nie mówi, w połączeniu z ciepłymi napojami wytwarza związki rakotwórcze.
Ten wodny roztwór glukozy i fruktozy, to nic innego jak cukier prosty, który również powszechny jest w przemyśle spożywczym. Przoduje w napojach gazowanych, izotonicznych, a nawet alkoholowych, jest stosowany również w: mleku zagęszczonym, lodach, dżemach, sałatkach i konserwach, a także w pieczywie. Szkodliwość syropu polega na tym, że ma wpływ na leptynę, czyli hormon odpowiadający za uczucie głodu. Działający prawidłowo, w momencie, gdy jesteśmy najedzeni wysyła taki sygnał do mózgu. Syrop sprawia, że sygnał ten nie jest wysyłany. Badania dowodzą, że powoduje nadwagę i otyłość prowadząc tym samym do chorób krążenia, nowotworów, a także cukrzycy typu 2, zespołu jelita drażliwego, czy też zaćmy cukrzycowej.
Podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest z syropu kukurydzianego. Do żywności dodawany jest jako cukier sztuczny (nie mylić z sorbitolem występującym naturalnie w niektórych owocach: jabłkach, śliwkach czy gruszkach). Używany jest głównie do produkcji wyrobów cukierniczych, gum do żucia, produktów do smarowania pieczywa, sosów, ryb mrożonych. Co ciekawe ma także zastosowanie w kosmetykach (szamponach, balsamach, pastach do zębów). U wielu osób powoduje biegunki, wzdęcia, bolesne skurcze jelit, bóle brzucha, a także ma niekorzystny wpływ na układ nerwowy.
Kolejny związek będący substancją chemiczną wspomagającą smak i zapach. Nie zawiera kalorii, ale jest 150 razy słodszy niż sacharoza! Ma również wysoką odporność na temperaturę, dlatego chętnie dodawany jest do ciastek, ciasteczek i tego typu słodkości. Znajdziemy go również w lodach, jogurtach owocowych itp. Oficjalnie jest dopuszczony do użytku, jednak naukowcy alarmują o powtórne wykonanie badań. Może powodować poważne choroby, takie jak: cukrzycę typu 2, nowotwory, choroby krążenia.
Jak widać cukier nie jedno ma imię i lepiej nie dać się złapać w jego słodkie sidła. Na dłuższą metę nie przynosi człowiekowi żadnych korzyści, a już z pewnością jest przyczyną wielu chorób.