Podstawowe zasady żywienia u osób chorujących na cukrzycę i z powikłaniami zespołu stopy cukrzycowej
13.12.2019
Co można jeść przy cukrzycy? Co powinien jeść cukrzyk? Bez ograniczeń

CO MOŻNA JEŚĆ PRZY CUKRZYCY? PODSTAWOWE ZASADY ŻYWIENIA:

  1. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne ustalone indywidualnie
  2. Prawidłowy podział kalorii na poszczególne posiłki
  3. Regularne spożywanie 4/5 posiłków w ciągu dnia, co ok. 3 godziny
  4. Nie należy podjadać miedzy posiłkami. Nie łączyć dwóch posiłków w jeden
  5. Należy dbać o odpowiednia podaż węglowodanów, tłuszczy, białek, błonnika, witamin i mikroelementów
  6. Warzywa najlepiej spożywać do każdego posiłku
  7. Owoce spożywać w postaci nieprzetworzonej, przed godzina 16.00 i w trakcie posiłku
  8. Produkty zbożowe powinny być pełnoziarniste (jeżeli nie ma innych wskazań)
  9. Codziennie należy spożywać nabiał, najlepiej w postaci jogurtu, kefiru, maślanki, twarogu
  10. Tłuszcze zwierzęce powinno się zastępować tłuszczami roślinnymi jednocześnie pamiętając o ograniczeniu ilościowym
  11. Spożycie mięsa należy ograniczyć, zastępując je rybami, jajami lub nasionami roślin strączkowych
  12. Należy unikać słodyczy i cukrów dodanych, napojów gazowanych i soków
  13. Sól należy ograniczyć w znacznym stopniu, potrawy można doprawiać ziołami
  14. Należy dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu (ok. 2 litrów płynów dziennie)
  15. Alkohol, papierosy i inne używki należy odstawić
  16. Indywidualnie dostosowana aktywność fizyczna powinna odbywać się minimum 150 minut tygodniowo
Zestaw do pomiaru poziomu glukozy we krwi zawiera: Glukometr ABRA SMART BT
Produkt, który może Cię zainteresować: ABRA SMART BT
...

WĘGLOWODANY

  • Powinny stanowić główne źródło energii wszystkich osób chorujących na cukrzyce
  • Spożywać należy węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi, pozwalając utrzymać glikemie na właściwym poziomie, zapobiegając występowaniu hipoi i hiperglikemii
  • Węglowodany proste, wywołujące znaczne wahania glikemii, należy ograniczyć do minimum, gdyż mogą z czasem powodować wystąpienie przewlekłych powikłań cukrzycy (w tym zespół stopy cukrzycowej)

BIAŁKA

  • Niedobór białka w diecie może prowadzić do znacznego obniżenia odporności oraz zwiększonego ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy
  • Pełnia w organizmie wiele ważnych funkcji (służą do budowy i regeneracji tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, licznych enzymów, pełnia role nośnika niektórych witamin i składników mineralnych, biorą udział w regulacji ciśnienia krwi i procesów odpornościowych)
  • Należy dostarczać organizmowi zarówno białko pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, najlepiej w stosunku 1:1

TŁUSZCZE

  • Obok węglowodanów, powinny być głównym źródłem energii
  • Korzystne dla zdrowia właściwości maja kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA), które wpływają na obniżenie stężenia LDL – cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia powikłań ze strony układu krążenia oraz zapewniają właściwy stan skóry, co ma znaczenie w zapobieganiu i leczeniu zespołu stopy cukrzycowej
  • Tłuszcze nasycone powinny być znacznie ograniczone, ponieważ zwiększają stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, co może prowadzić m.in. do miażdżycy oraz zawału mięśnia sercowego

 

WITAMINY Z GRUPY B:

  • B1 – Benfotiamina to rozpuszczalna w tłuszczach forma witaminy B1 (tiaminy). Łatwiej przenika do struktur nerwowych (zapewniając sprawność funkcjonowania komórek nerwowych) oraz uszkodzonych w przebiegu cukrzycy naczyń i narządów. Blokuje procesy glikacji, poprzez które podwyższone stężenia glukozy powodują uszkodzenie tkanek i narządów. Szczególnie zalecana jest w leczeniu i profilaktyce neuropatii cukrzycowej. Przynosi ulgę w uporczywych dolegliwościach oraz poprawia komfort życia pacjentów. Zapobiega powstawaniu zespołu stopy cukrzycowej.
  • B1, B2, B7, – Wpływają na metabolizm komórkowy i pełnia role m.in. kofaktorów enzymów. Biorą udział w przemianie węglowodanów, białek (wit. B1 i B2) i tłuszczów (biotyna – wit. B7). Umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek, w szczególności układu nerwowego i mózgu.
  • B12 – Witamina B12 -zapobiega chorobom układu krążenia. Niedobór przyczynia się m.in. do rozwoju niedokrwistości, schorzeń układu nerwowego oraz do postępującego osłabienia i zmęczenia. Na niedobór witaminy B12 narażone

Produkty zawierające WITAMINY Z GRUPY B:

  • Mleko, produkty mleczne, jaja
  • Mięso, przetwory mięsne, ryby
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Drożdże
  • Orzechy włoskie
  • Siemie lniane
  • Oleje roślinne

KWAS (ALA) ALFA-LIPONOWY

  • Wiąże toksyczne związki metali i usprawnia ich usuwanie z organizmu. Bierze udział w regeneracji utlenionych białek, uszkodzonych lipidów i kwasów DNA. Stosuje się go w zapobieganiu oraz leczeniu zaburzeń czucia w polineuropatii cukrzycowej.
  • Zwiększa insulinowrażliwość. Pozytywnie oddziałuje na metabolizm w komórkach nerwowych. Jest silnym antyoksydantem – neutralizuje wolne rodniki.
  • Korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanowa i lipidowa. Obniża stężenie szkodliwych triacylogliceroli w komórkach beta trzustki.
  • Związek należący do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. Działa podobnie jak witaminy. Wpływa na wiele procesów metabolicznych zachodzących w ustroju. Usprawnia prace układu krążenia i mięśni.

Produkty zawierające KWAS (ALA) ALFA LIPONOWY:

  • Marchew, dynia, brzoskwinia, morela
  • Kiwi, papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły
  • Migdały, orzechy laskowe, nasiona dyni i słonecznika, olej słonecznikowy, olej rzepakowy

WITAMINY C, E I PROWITAMINA A

  • Ograniczają rozwój neuropatii cukrzycowej.
  • Ograniczają rozwój późnych powikłań cukrzycy hamując rozwój miażdżycy, zmniejszając ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, ograniczając rozwój procesów degeneracyjnych w narządzie wzroku.
  • Unieszkodliwiają wolne rodniki, które sprzyjają rozwojowi nowotworów, miażdżycy, procesów zapalnych, choroby Alzheimera.
  • Stosowane są w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
  • Posiadają działanie antyoksydacyjne. Hamują procesy starzenia komórek.

WITAMINA D

  • Wpływa na funkcjonowanie m.in. komórek wysp trzustkowych oraz wydzielanie insuliny.
  • Odpowiednia podaż może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • Syntetyzowana po ekspozycji na promienie słoneczne.

 

SKŁADNIKI MINERALNE MAJĄCE WPŁYW NA ZAPOBIEGANIE POWIKŁANIOM CUKRZYCY, ZESPOŁOWI STOPY CUKRZYCOWEJ

  • składniki te musza być dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem
  • niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • w cukrzycy szczególna uwagę należy zwrócić na chrom, cynk i żelazo (mikroelementy) oraz magnez i wapn (makroelementy)
  • biorą udział w procesach przemiany materii, w metabolizmie witamin, wytwarzaniu i regeneracji składników komórek, procesach aktywacji przemian biochemicznych, regulują procesy hormonalne i enzymatyczne

CYNK

  • odgrywa ważna role w metabolizmie komórkowym
  • bierze udział w regulacji syntezy białek i węglowodanów
  • chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych
  • poprawia funkcjonowanie insuliny
  • wykazuje działanie immunostymulujace

Produkty zawierające CYNK:

  • Mięso
  • mleko i jego przetwory
  • wątroba
  • jaja
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału

ŻELAZO

  • jest składnikiem hemoglobiny
  • niedobór żelaza wywołuje niedokrwistość
  • chroni przed działaniem wolnych rodników
  • to niezbędny składnik do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek
  • występowanie niedokrwistości w cukrzycy wiąże się z większym ryzykiem rozwoju powikłań, takich jak nefropatia, retinopatia i niewydolność serca
  • stymuluje odporność

Produkty zawierające ŻELAZO:

  • Podroby
  • przetwory mięsne z krwią
  • ryby
  • orzechy
  • rośliny strączkowe

MAGNEZ

  • reguluje metabolizm węglowodanów i wytwarzanie energii
  • działa pozytywnie zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy i nerwowy
  • niedobór może spowodować m.in. insulinooporność, zaburzenia nerwowe, zaburzenia snu, osłabienie, depresje, skurcze mięśniowe
  • wpływa na funkcjonowanie wielu układów i narządów w organizmie
  • stężenie magnezu w komórkach jest regulowane przez insuline

Produkty zawierające MAGNEZ:

  • Kasza gryczana
  • kakao,
  • zielone części roślin
  • kiełki zbóż
  • nasiona roślin strączkowych.

WAPŃ

  • jest niezbędny w procesie wydzielania insuliny
  • od jego obecności zależy właściwa odpowiedz komórek trzustki na wzrastające stężenie cukru we krwi

Produkty zawierające WAPŃ:

  • Mleko i jego przetwory
  • fasola biała
  • soja
  • jarmuż
  • migdały
  • mak
  • otręby pszenne

CHROM

  • usprawnia procesy przemian węglowodanów
  • zmniejsza uczucie głodu i ochotę na słodycze
  • obniża poziom glukozy we krwi
  • ułatwia redukcje masy ciała u osób chorych na cukrzyce skojarzona z otyłoscia

Produkty zawierające CHROM:

  • Otręby i zarodki ziaren zbóż,
  • pełne ziarna zbóż,
  • olej kukurydziany,
  • podroby.

SELEN

  • Bierze udział w procesach metabolicznych
  • WPŁYWA NA PRAWIDŁOWE FUNKCJONOWANIE UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO
  • bierze udział w ochronie komórek przed wolnymi Rodnikami

Produkty zawierające SELEN:

  • Orzech brazylijski
  • rośliny strączkowe
  • czosnek,
  • nabiał
  • ryz
  • podroby
  • ryby morskie

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz