Prawidłowa dieta kobiet w ciąży powinna być dietą zbilansowaną, czyli dostarczającą wszystkich niezbędnych wartości odżywczych dla organizmu. Zasady tej diety nie różnią się od zasad dotyczących wszystkich innych dorosłych i zdrowych ludzi poza kilkoma wyjątkami. Istnieje bowiem grupa produktów i potraw, które nie są wskazane dla kobiet oczekujących dziecka. Dowiedz się jakich produktów unikać w ciąży i jakie potrawy ograniczyć.
Choć wątróbka uznawana jest za doskonałe źródło żelaza, niestety zawiera także duże ilości retinolu, czyli witaminy A. Witamina ta w nadmiarze (ponad 3000 mcg dziennie) może wywołać wady rozwojowe płodu, a w skrajnych przypadkach nawet poronienie. Ponieważ w 100 g wątróbki jest aż 22000 mcg retinolu, najlepiej zrezygnować całkowicie ze spożywania jej pod każdą postacią (także w formie pasztetów).
Wielbicielki tatara, krwistych steków, śledzi i sushi powinny o tych przysmakach zapomnieć podczas ciąży, ponieważ ich spożywanie grozi zatruciem pokarmowym. W surowym mięsie i rybach mogą kryć się takie bakterie jak Salmonella, Escherichia coli, Listeria czy pasożyt Toxoplasma gondii. Jeśli przedostaną się one do płodu, mogą wywołać poważne zaburzenia rozwojowe, przedwczesny poród, a nawet śmierć dziecka.
Powód jest ten sam co w przypadku surowego mięsa i ryb – w surowych lub niedogotowanych jajkach może kryć się salmonella. Unikać należy także dań robionych na bazie surowych jajek, a więc kremów i deserów takich jak kogel- mogel czy tiramisu, a także domowego majonezu.
W serach typu camembert czy brie może występować bakteria Listerii, dlatego podczas ciąży lepiej zrezygnować z jedzenia tego typu produktów.
Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływają na wzrost „złego cholesterolu” LDL, który może sprzyjać powstaniu cukrzycy i dodatkowo zaburzyć prawidłowy rozwój płodu. Niestety izomery znajdują się w bardzo lubianych produktach, czyli chipsach, krakersach, w większości ciastek ze sklepu, a także w ciastach, w których użyto twardej margaryny.
Szczególnie chodzi tutaj o tuńczyka, który zawiera rtęć, mogącą wpłynąć na nieprawidłowy rozwój płodu.
Nawet produkty z własnego ogródka kobieta w ciąży powinna dokładnie umyć przed zjedzeniem, ponieważ w przeciwnym wypadku narażona jest na zarażenie się pasożytem Toxoplazmoza gondii. Szczególnie należy uważać na zieloną sałatę, szpinak i wszystkie inne owoce i warzywa mające bezpośredni kontakt z glebą.
Pierwsze miejsce na czarnej liście takich napojów zajmuje alkohol. Od pierwszego dnia ciąży kobieta powinna z niego całkowicie zrezygnować, aby zapobiec poważnym uszkodzeniom układu nerwowego płodu oraz powstaniem u niego tzw. płodowego zespołu alkoholowego (FAS). Ograniczyć należy napoje z kofeiną, czyli herbatę i kawę, ponieważ picie ich w nadmiarze wypłukuje cenne minerały (np. magnez). Uważać trzeba także na zioła i herbatki z mieszanki ziół, ponieważ niektóre z nich szczególnie pite bez umiaru mogą nawet wywołać poronienie!