Jaka dieta w ciąży? W ciąży nie trzeba jeść za dwoje!
5.10.2016

Co powinna jeść kobieta w ciąży? Jaka dieta w ciąży?

Co powinna jeść kobieta w ciąży? To pytanie zadaje sobie wiele Pań, które spodziewają się dziecka. Będąca w ciąży kobieta powinna zwracać szczególną uwagę na swoją dietę, ponieważ ma ona duży wpływ nie tylko na prawidłowy rozwój płodu. Odpowiednio skomponowana dieta pozwala kobiecie uniknąć wielu ciążowych dolegliwości, a także szybciej wrócić po porodzie do dawnej formy i urody. Zatem jaka dieta w ciąży jest odpowiednia?

W ciąży nie trzeba jeść za dwoje! Ile jeść żeby nie przytyć w ciąży?

Bardzo wiele kobiet po porodzie boryka się z nadwagą, co jest wynikiem nie tylko zmian hormonalnych, ale przede wszystkim błędów żywieniowych podczas ciąży. Powodem jest wciąż panujące mylne przeświadczenie, że przyszła mama powinna dostarczać pożywienia dla siebie oraz dla rozwijającego się w jej brzuchu dziecka. Tymczasem zapotrzebowanie na kalorie w pierwszym trymestrze ciąży jest takie samo jak przed ciążą, a dopiero w dalszym etapie zwiększa się o około 300 kcal dziennie. Szacuje się, że zdrowa kobieta o prawidłowej wadze nie powinna przytyć w trakcie ciąży o więcej niż 11-16 kg.

Na czym polega zdrowa dieta ciążowa

Myśląc o zdrowiu swoim i dziecka, przyszła mama powinna podczas komponowania codziennych posiłków przede wszystkim zwracać uwagę na jakość i wartość odżywczą produktów. Jej dieta powinna być bogata głównie w takie produkty jak:

  • Mięso – w trakcie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na białko i żelazo, dlatego produkty mięsne powinny być obecne w diecie codziennie. Warto jednak pamiętać, że choć doskonałym źródłem żelaza jest wątróbka, ze względu na duże ilości zawartej w niej witaminy A wywołującej w nadmiarze wady rozwojowe płodu, jest w trakcie ciąży niewskazana. Zakazane jest także spożywanie surowego mięsa np. tatara.
  • Produkty zbożowe – najlepsze są te pełnoziarniste, które zawierają m.in. magnez, cynk, witaminę B1 i są doskonałym źródłem błonnika. Warto sięgać nie tylko po pieczywo pełnoziarniste, ale także kasze, czy płatki owsiane.
  • Produkty mleczne – są źródłem wapnia, na które zapotrzebowanie w II i III trymestrze wzrasta nawet o ponad 30%. Można jeść wszystkie produkty mleczne poza niepasteryzowanym mlekiem i serami pleśniowymi (mogą być źródłem groźnych bakterii).
  • Warzywa i owoce – one dostarczają organizmowi najwięcej witamin i minerałów, na które w trakcie ciąży wzrasta zapotrzebowanie o połowę. Dla prawidłowego rozwoju płodu szczególnie ważne są: kwas foliowy, witamina C, żelazo, magnez i wapń.
  • Tłuszcze – najlepsze są roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Biorą one udział we wchłanianiu się niektórych witamin (np. A, E, D) i w wielu ważnych procesach w organizmie.

Ciążowa dieta powinna być oparta na posiłkach przygotowywanych w domu ze świeżych produktów, kupionych ze sprawdzonego źródła. Należy wystrzegać się gotowej żywności wysoko przetworzonej, dużej ilości słodyczy i fast- foodów, które poza pustymi kaloriami i konserwantami nie dostarczają organizmowi niczego wartościowego. Oczywiście w trakcie ciąży zakazany jest alkohol, a także zaleca się ograniczenie napojów z kofeiną (do 300 mg na dobę).

Ciążowa dieta na dobre samopoczucie i urodę

Odpowiednia dieta podczas ciąży pozwala kobiecie uniknąć lub zminimalizować wiele typowych ciążowych dolegliwości:

  • Picie niegazowanej wody – ogranicza nudności i pomaga walczyć z zaparciami
  • Jedzenie 5 niewielkich posiłków w regularnych odstępach – zapewnia prawidłową przemianę materii i zapobiega zgadze
  • Rezygnacja z ciężkostrawnych i tłustych potraw – eliminuje ryzyko niestrawności, zgagi oraz innych problemów ze strony układu pokarmowego, który w trakcie ciąży pracuje nieco wolniej
  • Ograniczenie (ale nie całkowita rezygnacja) soli – pozwala zmniejszyć obrzęki wynikające z zatrzymywania się wody w organizmie
  • Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców – gwarantuje dostarczenie do organizmu witamin C i E oraz z grupy B, mających duży wpływ na wygląd skóry. Dietę bogatą w te witaminy warto połączyć z systematycznym stosowaniem kosmetyków mama’s, dzięki czemu można skutecznie zapobiec powstaniu rozstępów.

W ciążowej diecie najważniejszymi zasadami jest umiar oraz wybieranie zdrowych i wartościowych produktów. Nie oznacza to jednak, że kobieta nie może ulegać od czasu do czasu zachciankom, które w rozsądnej ilości z pewnością nie zaszkodzą ani jej, ani maluszkowi.