Jakie owoce jeść w ciąży? To pytanie zadaje sobie pewnie niejedna kobieta.
Spis treści:
Owoce, podobnie jak warzywa, są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, na które podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie nawet o połowę, dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie przyszłej mamy. Oto lista owoców, które szczególnie służą zdrowiu kobiety w ciąży oraz prawidłowemu rozwoju jej dziecka:
Jabłko.
Ten polski owoc jest smaczny, tani i dostępny przez cały rok, a przy okazji ma wiele prozdrowotnych zalet. Jabłka zawierają witaminę C niezbędną do wchłaniania się żelaza oraz witaminy z grupy B wpływające na pracę układu nerwowego oraz wygląd skóry. Największą zaletą jabłek są jednak zawarte w nich pektyny, które pomagają organizmowi w pozbywaniu się toksyn i regulują pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Najlepiej jeść jabłka surowe i ze skórką.
Banan.
Jako sycące i kaloryczne owoce banany można traktować jako jeden z uzupełniających posiłków w ciągu dnia. Owoce te to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów potrzebnych kobietom w ciąży. Można w nich znaleźć m.in. kwas foliowy (zapobiega wadom cewy nerwowej płodu), witaminę B6 i magnez (wspierają pracę układu nerwowego) oraz potas (przeciwdziała skurczom).
Cytrusy.
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i mandarynki smakują szczególnie w zimie i właśnie wtedy warto je jeść ze względu na dużą zawartość witaminy C, wspierającą układ odpornościowy. Witamina C wpływa również na urodę – jako silny przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia, a także bierze udział w stymulacji produkcji kolagenu, odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Dla kobiet w ciąży jedzenie owoców i warzyw zawierających witaminę C pomaga zminimalizować rozstępy. Dla lepszych efektów warto w tym celu stosować dodatkowo specjalistyczne preparaty (np. krem przeciw rozstępom mama’s).
Kiwi.
Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie kobiety w ciąży. Ponadto w kiwi znajduje się kwas foliowy i witamina E, a także sporo pektyn wpływających na pracę jelit.
Maliny.
Owoce te są doskonałym źródłem witaminy C oraz cynku, a dodatkowo dzięki zawartości kwasu salicylowego są skutecznym i naturalnym środkiem na przeziębienie. Przyszła mama powinna szczególnie w okresie jesienno- zimowym pić domowy sok z malin, który pomoże jej walczyć z przeziębieniem i skutecznie zastąpić zakazane w ciąży popularne leki z apteki.
Żurawina.
W trakcie ciąży warto ją systematycznie jeść np. w postaci suszonych owoców. Mają one sporo witamin, ale najcenniejsze jest ich działanie chroniące układ moczowy przed bakteriami. Ponadto żurawina wzmacnia ogólną odporność organizmu na infekcje.
Figi.
Jada się je najczęściej w postaci suszonej, choć w polskich sklepach znaleźć można już także owoce świeże. Kobiety w ciąży powinny je polubić ze względu na bardzo wysoką zawartość wapnia i fosforu, a także żelaza, magnezu i potasu. Ponadto suszone figi, podobnie jak inne suszone owoce, doskonale zapobiegają zaparciom.
W trakcie ciąży warto sięgać także po inne owoce, a przede wszystkim po owoce sezonowe, ponieważ mają one w sobie najwięcej cennych witamin i minerałów. Dobrze jest również, gdy traktuje się je jako substytut słodyczy.