Wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku może być spowodowany doborem nieodpowiednich produktów.Dobrym nawykiem jest notowanie spożywanych pokarmów, aby w przypadku stwierdzenia poposiłkowego wzrostu poziomu cukru, móc samodzielnie lub wspólnie z dietetykiem (lub prowadzącym Cię diabetologiem) zmodyfikować skład posiłków.
I tak, jeśli zaobserwowałaś u siebie zbyt duży wzrost poziomu cukru we krwi po zjedzeniu 2 kromek pełnoziarnistego chleba z dodatkiem szynki i pomidora na śniadanie, spróbuj na początek ograniczyć ilość spożywanego chleba.
Jeśli jednak jedna kromka nie wystarcza Ci do zaspokojenia głodu, rozdziel posiłek na dwa mniejsze spożyte w około 1-godzinnym odstępie. Gdy nadal obserwujesz u siebie wyższe niż zalecane poziomy cukru, skontaktuj się ze swoim lekarzem.
Pamiętaj, że odpowiednie żywienie podczas ciąży nie powinno oznaczać nieustającego głodu. Gdy tak się dzieje, być może porcje, które spożywasz są dla Ciebie niewystarczające i należy rozpocząć terapię insuliną, która nie tylko obniży poziom cukru, ale pozwoli Ci dostarczyć z pożywieniem kalorii i składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju Twojego dziecka.