PRODUKTY |
PRODUKTY ZALECANE |
PRODUKTY ZALECANE
W UMIARKOWANYCH
ILOŚCIACH |
PRODUKTY
PRZECIWWSKAZANE |
PRODUKTY
ZBOŻOWE |
Pieczywo pszenne o niskiej
zawartości sodu, czerstwe.
Mąka pszenna, drobne kasze:
manna, kukurydziana,
krakowska, jęczmienna łamana,
gryczana łamana, ryż, płatki
owsiane. |
Inne pieczywo o niskiej
zawartości sodu.
Mąka krupczatka, mąka sojowa,
drobne makarony oraz pozostałe
kasze przecierane. |
Rogaliki francuskie (croissant).
Pieczywo mocno solone,
pieczywo cukiernicze
z dodatkiem proszku do
pieczenia.
Grube nieprzecierane kasze,
grube makarony, płatki
kukurydziane, większe ilości
produktów z mąki razowej. |
NABIAŁ |
Mleko chude, sery chude np.
chudy twaróg, jogurt chudy,
kefir chudy, białka jaj |
Serki twarogowe półtłuste. |
Sery żółte i topione, tłuste
twarogi, mleko skondensowane |
ZUPY |
Zupy warzywne. Chude
wywary mięsne. |
|
Zupy zagęszczone.
Zupy zaprawiane śmietaną. |
RYBY |
Ryby chude: dorsz, kergulena,
płastuga, morszczuk, mintaj. |
Ryby smażone na
właściwym oleju. |
Tłuste ryby wędzone i z
konserwy np. makrela
(dopuszcza sią małe ilości) |
MIĘSO |
Indyki, kurczaki, cielęcina. króliki,
dziczyzna, chuda wołowina.
Do kanapek chude gotowane lub
pieczone mięso (cielęcina,
wołowina, indyk), galaretka
z kurcząt. |
Jagnięcina, chuda wieprzowina
(polędwica, schab). |
Mięso z widocznym tłuszczem,
kaczki, gęsi, kiełbasy, salami,
pasztety mięsne i inne. |
TŁUSZCZE |
|
Oleje zawierające kwasy
wielonienasycone np.
słonecznikowy, kukurydziany,
sojowy. Oleje zawierające kwasy
jednonienasycone np. rzepakowy
i oliwa z oliwek. Margaryny
miękkie z tych olejów.
Margaryny o zmniejszonej
zawartości tłuszczu. |
Masło. Smalec. Słonina. Łój.
Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny
twarde. Olej palmowy. |
OWOCE,
WARZYWA |
Warzywa świeże i mrożone
(poza wymienionymi obok).
Owoce świeże i suszone.
Owoce konserwowane
(niesłodzone). |
Przy dobrej tolerancji: brokuły,
bakłażany, cukinia, kabaczek,
kala |
Warzywa kiszone, solone
i konserwowane.
Potrawy warzywne odgrzewane,
smażone lub pieczone
z tłuszczem.
Słodkie przetwory owocowe. |
SŁODYCZE |
|
Miód, cukier, niskosłodzone
dżemy ( w ograniczonych
ilościach). |
Czekolada, czekoladki, chałwa,
ciasta i ciasteczka przemysłowo
wytwarzane z dodatkiem
proszku do pieczenia. |
NAPOJE |
Herbatki ziołowe, owocowe, soki
warzywne, woda mineralna
niegazowana niskosodowa (do
100mg sodu na litr), kawa
zbożowa, słaba herbata, słaba
kawa naturalna. |
|
Mocna kawa, mocna herbata,
mocne kakao, napoje
alkoholowe,
Napoje gazowane. |
PRZYPRAWY |
Przyprawy łagodne w smaku:
wanilia, cynamon, szafran,
goździki, sok z cytryny, nasiona
kminku, czarnuszki, liście
pietruszki, selera, lubczyku,
estragonu, szałwii, majeranku,
lebiodki. |
Niewielkie ilości cebuli, ziela
angielskiego, liści laurowych,
czosnku. |
Sól, pieprz naturalny, ocet ,
musztarda, keczup, gorczyca,
ostra papryka, magii, kostki
rosołowe, sos sojowy, zupy
w proszku, wszystkie marynaty. |