Deser dla cukrzyka – czy to dobre rozwiązanie?
23.11.2016

Deser dla cukrzyka – czy to dobre rozwiązanie?

 

Diagnoza: cukrzyca. Myślisz sobie – koniec z ulubionymi smakołykami, zacznie się diametralna zmiana jadłospisu, a Ty nie będziesz czerpał radości z jedzenia. Nic bardziej mylnego! Cukrzyca to nie wyrok. Desery dla chorych cukrzyków również mogą być pyszne i… słodkie. Dowiedz się, jaki deser jest dobry dla cukrzyka!

 

Słodkie życie z cukrzycą?

Osoby chorujące na cukrzycę doskonale wiedzą, jak wymagająca jest to choroba – ile należy się natrudzić, aby zadbać o swoje zdrowie, samopoczucie i kondycję. Kontrola cukrzycy, to również kontrola diety. Osoby chorujące na nią bardzo często borykają się także z nadwagą bądź otyłością. Dlatego tak ważna jest zmiana nawyków na te sprzyjające okiełznaniu choroby. Nie znaczy to jednak, że osoby te nie mogą sobie pozwolić na smaczne i dające radość posiłki. Wbrew przeciwnie! Nawyki żywieniowe powinny być tak zmienione, aby nie tylko były zdrowe, ale również dobre w smaku – należy pamiętać, że będą towarzyszyć cukrzykowi bardzo długo. Dlatego też dieta osoby chorej powinna obfitować w świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, nabiał i dobrej jakości mięso.

 

Grunt to nie zwariować!

Każdy chory na cukrzycę wie, że oprócz zmiany diety w jedzeniu posiłków ważna jest również ich odpowiednia ilość. Ważenie talerza to dla każdego cukrzyka standard. Niestety, ale ta choroba wymaga kontrolowania posiłków, dlatego najlepiej prowadzić dziennik z konkretnym spożyciem posiłków o danych wartościach. Posiłki powinny być zaplanowane i dopasowane do poziomu glukozy we krwi. Decydując się na deser należy pamiętać, aby 1-2 godziny po spożyciu wykonać pomiar cukru. Jeśli dany posiłek podniósł znacznie cukier należy o tym pamiętać i następnym razem zjeść mniejszą ilość bądź zdecydować się na coś innego. Bardzo często, wybór deserów, jak i całej diety to zadanie trudne. Wybór na zasadzie prób i błędów wymaga czasu i dokładnej obserwacji organizmu. Jednak takie podejście jest gwarantem zachowania równowagi w poziomie cukru we krwi.

 

Chce deseru! Co może jeść cukrzyk?

Każdy diabetyk powinien wiedzieć, że jego dieta powinna ograniczać łatwo przyswajalne cukry proste. Zaliczamy do nich glukozę, sacharozę (tradycyjny cukier stołowy) i fruktozę. Tradycyjne ciasta należą do deserów z dużą ilością tych cukrów. Bogate w węglowodany i tłuszcze mogą sprawić, że po paru godzinach chory będzie miał hiperglikemię. Warto podkreślić, że na deser mogą sobie pozwolić osoby, które nie należą do grupy osób z nadwagą bądź otyłością. Dlatego też jeśli jesteś osobą chorą na cukrzycę, nie masz nadwagi, a Twoje cukry są w normie możesz skusić się na deser zawierający mąkę pełnoziarnistą i niską zawartość cukru i tłuszczu. Należą do nich, np.: ciasto drożdżowe, ciasto marchewkowe, ciasto tortowe z owocami, szarlotka, tort szwarcwaldzki czy też ciasto 3 BIT. Nie należy wybierać: makowca, jabłecznika z bezą, ciasta drożdżowego z owocami, tortu czekoladowego czy też piernika z bakaliami. Wybór nie jest najmniejszy, dlatego z pewnością zadowoli każdego chorującego na cukrzycę.

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz