Czy i jak rozpoznam u siebie niedocukrzenie?
14.11.2019
Niedocukrzenie - jak są objawy - przyczyny niedocukrzenia organizmu?

Czy i jak rozpoznam się u siebie niedocukrzenie? Jak postępować w wypadku niedocukrzenia?

Słyszałam, że leczenie insuliną może prowadzić do niebezpiecznych i nagłych spadków poziomu cukru we krwi (niedocukrzenia). Czy to prawda? 

Insulina choć jest najlepszym narzędziem służącym obniżeniu glikemii, niesie również ze sobą ryzyko wystąpienia hipoglikemii  (niedocukrzenia), czyli nagłego spadku poziomu cukru we krwi (poniżej 70 mg/dl). Wystąpienie niedocukrzenia w trakcie insulinoterapii nie jest regułą, ale może się zdarzyć w sytuacji podania zbyt dużej dawki insuliny, zjedzenia niewystarczającego posiłku czy wysiłku fizycznego, który pomógł insulinie „spalić” cukier w Twoim organizmie.

Przyczyny niedocukrzenia

  • opuszczenie lub zjedzenie zbyt małego posiłku w stosunku do podanej insuliny
  • zbyt duża dawka insuliny w stosunku do aktualnych potrzeb
  • wysiłek fizyczny (zwłaszcza długotrwały)
  • podanie insuliny w nadmiernie ocieploną skórę (np. bezpośrednio po kąpieli) (podwyższona temperatura skóry zwiększa wchłanianie insuliny z miejsca podania)

Objawy hipoglikemii (niedocukrzenia) są dość charakterystyczne i jeśli tylko wsłuchasz się w swój organizm na pewno ich nie przeoczysz. Należą do nich: niepokój, kołatanie serca, wzmożona potliwość (zimny pot), drżenia rąk, bóle i zawroty głowy, napad „wilczego głodu”, zaburzenia koncentracji, splątanie, zaburzenia widzenia, zaburzenia zachowania do drgawek i utraty przytomności włącznie. Podczas ciąży kieruj się więc zasadą, że jeśli zauważysz u siebie wyżej wymienione lub inne niepokojące objawy, bezzwłocznie zmierz cukier na glukometrze. Jeśli objawom będzie towarzyszył spadek poziomu cukru poniżej 70 mg/dl, postępuj wg zasad ujętych w tabeli na sąsiedniej stronie.

Postępowanie podczas niedocukrzenia

  1. Wypij 1/2-1 szklankę soku lub słodzonego napoju, lub zjedz 2 łyżeczki wybranego produktu (cukier, dżem, miód) lub 2 cukierki Nimm2.
  2. Odczekaj 10-15 minut i ponownie zmierz cukier na glukometrze. Po tym czasie poziom cukru powinien wzrosnąć o ok. 30 mg/dl. Jeśli nadal utrzymuje się na niskim poziomie powtórz czynności ujęte w pkt. 1 i ponownie zmierz poziom cukru po 10-15 minutach.
  3. Zjedz pół kromki chleba z dodatkiem wędliny lub żółtego sera. Posiłek ten zabezpieczy Cię przed ponownym spadkiem cukru we krwi.

Spróbuj ustalić co mogło było powodem niedocukrzenia. Zanotuj ten incydent w dzienniczku samokontroli, by nie zapomnieć przeanalizować go wspólnie z lekarzem podczas następnej wizyty.

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz