Okres jesienno-zimowy to czas kiedy warto zadbać o swoją odporność. Gdy temperatury są niższe, a wiatr daje się we znaki bardzo łatwo o infekcje. Jednak istnieją produkty, które skutecznie obronią organizm przed wirusami i bakteriami. Dowiedz się, co jeść, aby wzmocnić układ odpornościowy!
Warto pamiętać, że również dieta ma ogromny wpływ na odporność. Jesienią i zimą należy szczególnie o nią zadbać, dlatego jedz często poniższe produkty i ciesz się zdrowiem.
Czosnek zawiera allicynę (substancja odpowiadająca również za jego zapach), która skutecznie zabija wirusy i bakterie. Oprócz tego zawiera również ważne dla odporności witaminy (C, A, E) i składniki mineralne (selen, żelazo, magnez, siarkę). Poza czosnkiem można je również spotkać w cebuli, porze i szczypiorku. Warto podkreślić, że aby czosnek wykazywał działania dobre dla odporności należy aktywować znajdujące się w nim enzymy – wystarczy obrać go, posiekać i dostawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie można go poddać obróbce.
W tym okresie warto również korzystać z dobrodziejstw, jakie daje miód. Witaminy, minerały i aminokwasy dostępne w tym słodkim dodatku dbają o odporność, gdyż wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo to właśnie miód chroni przed różnymi infekcjami gardła. Warto pamiętać, że miód wykazuje wartościowe dla nas właściwości w maks. 40 st. C, dlatego jeśli chcesz go dodać do herbaty warto zaczekać aż przestygnie.
Podczas kiszenia cukry przekształcają się w kwas mlekowy, który jest świetnym środowiskiem do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. To właśnie one są odpowiedzialne za wytwarzanie witaminy C tak potrzebnej do zwiększenia odporności organizmu. Dlatego kapusta kiszona jest świetnym dodatkiem do obiadu. Należy pamiętać, aby przy zakupie nie pomylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną, która w przeciwieństwie do pierwszej nie zawiera drogocennych bakterii, a swój smak zawdzięcza dodaniu do niej octu i cukru.
Imbir ma ostry smak. Odpowiedzialne za niego są: gingerol, szogaol i olejek eteryczny, które razem doskonale wpływają na poprawę odporności. Oprócz działania silnie rozgrzewającego działa także przeciwzapalnie. Idealnie smakuje dodany do herbaty w postaci startej bądź rozdrobnionej.
W codziennej diecie powinno znaleźć się miejsce dla śledzia, makreli, tuńczyka, łososia i sardynek. Właśnie te ryby morskie są bogatym źródłem kwasów omega-3, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki nim odpowiedź immunologiczna na wirusy i bakterie jest silniejsza, chroniąc tym samym organizm przed chorobą.
Orzechy zawierają cynk i selen. Niedobory tych mikroelementów prowadzą do obniżenia odporności. Organizm człowieka potrzebuje dziennie 100 mg tych składników – to niewiele. Dlatego warto pamiętać nie tylko o orzechach, ale również rybach, nabiale czy zarodkach pszennych.
Kiełki są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawierają mnóstwo witamin i praktycznie wszystkie potrzebne mikroelementy. Są skondensowane, forma jest łatwo przyswajalna, a do tego można wyhodować je samodzielnie. Są idealnym sposobem na zachowanie zdrowia w okresie jesienno-zimowym.