Warzywa i owoce powinny być obecne w diecie każdego człowieka, ponieważ dostarczają w naturalny sposób wielu cennych witamin, mikroelementów i błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak kobiety w ciąży szczególnie powinny pamiętać o codziennej porcji owoców i warzyw, ze względu na ich dobroczynne działanie zarówno na organizm ciężarnej, jak i rozwijające się w jej ciele nowe życie.
Podczas 9 miesięcy oczekiwania na dziecko kobieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i minerałów z uwzględnieniem zwiększonego zapotrzebowania na następujące składniki:
Owoce i warzywa są bogatym źródłem błonnika, który dba o prawidłową pracę jelit, zapobiegając często występującym u kobiet w ciąży zaparciom. Ich regularne jedzenie pozwala także odkwasić organizm i skuteczniej walczyć ze zgagą, na którą narzeka znaczna część kobiet oczekujących dziecka. Warto także pamiętać, że warzywa są niskokaloryczne, dzięki czemu pozwalają utrzymać w ryzach wagę przez cały okres ciąży i dlatego warto by były ważną częścią diety przyszłej mamy. Dobroczynny wpływ na układ odpornościowy warzyw i owoców jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, które nie mogą przyjmować wielu leków zwalczających infekcje (naturalnym antybiotykiem jest na przykład czosnek). Niektórzy wskazują jeszcze jedną zaletę jedzenia w trakcie ciąży warzyw i owoców – podobno dzięki temu dzieci uczą się ich smaków już w życiu płodowym i potem chętniej po nie sięgają, gdy mają je już na własnym talerzu! Pod tym względem najważniejszy jest ostatni miesiąc ciąży, gdy u dziecka tworzą się pierwsze kubki smakowe.