Otyłość a cukrzyca – czy ma to ze sobą jakiś związek? Czy otyłość prowadzi do cukrzycy?
Cukrzyca to zmora naszych czasów. Polacy coraz częściej chorują na cukrzycę typu 2. Kiedyś dotykała 40-latków, dzisiaj chorują na nią również 20-latkowie… Otyłość a cukrzyca – najczęściej idzie to ze sobą w parze. Czy i Ty masz się czego obawiać?
Otyłość – prawdziwa udręka XXI wieku
Żyjemy szybko. Pracujemy dużo. Odpoczywamy niewiele. Jemy niezdrowo. Stresujemy się dużo. Mało się ruszamy. Taki styl życia tworzy idealne podwaliny dla chorób. Otyłość jest jedną z nich. Niestety, coraz więcej Polaków ma problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Główną przyczyną są nawyki żywieniowe: wysoko przetworzone jedzenie, nieodpowiednia podaż kalorii i mało wartościowe produkty obfitujące w cukry proste i tłuszcze trans.
Gdy do organizmu nie są dostarczane odpowiednie wartości i składniki mineralne zaczynają powstawać choroby. Organizm nie ma siły do pracy, nie może właściwie odpoczywać i koło się zamyka. Do tego dochodzi brak ruchu – niedotlenione komórki magazynują mnóstwo tłuszczu powiększając tym samym tkankę tłuszczową.
Należy pamiętać, że tkanka tłuszczowa u zdrowego człowieka to 10-29 proc. masy ciała. Aby określić, czy dana osoba ma nadwagę bądź cierpi na otyłość, korzysta się ze wskaźników, np. wskaźnik masy BMI.
Otyłość to nic innego jak dostarczanie organizmowi więcej energii niż potrzebuje. Komórki tłuszczowe odkładane są w całym ciele – w narządach (serce, wątroba, trzustka, nerki), mięśniach szkieletowych, naczyniach krwionośnych. Tym samym powstaje insulinooporność, tzn. zmniejsza się wrażliwość tkanek i narządów na insulinę.
Otyłość = cukrzyca typu 2
Z badań wynika, że nie wszyscy otyli mają cukrzycę typu 2. Jednak należy pamiętać, że zdecydowana większość jednak na nią zapada. Insulinooporność prowadzi do zaburzeń metabolizmu. Tym samym wątroba zaczyna produkować niepotrzebnie więcej glukozy, obniża się poziom cholesterolu HDL, a także zmniejsza się wychwytywanie glukozy przez mięśnie szkieletowe. Aby zmniejszyć poziom cukru we krwi, trzustka zaczyna produkować insulinę. Mocno eksploatowana trzustka nie nadążą z produkcją insuliny, która redukuje cukier. W rezultacie mamy do czynienia z cukrzycą typu 2.
Jak nie dać się cukrzycy?
Nad cukrzycą można zapanować. Otyłość jest przyczyną jej powstawania, dlatego podstawowym czynnikiem, który zahamuje jej rozwój, będzie zmniejszenie masy ciała. Tylko prawidłowa waga doprowadzi do optymalnego poziomu stężenia glukozy we krwi. Aby tego dokonać należy zadbać o właściwe, zdrowe nawyki żywieniowe, a także wprowadzić do swojej codzienności aktywność sportową. Warto pamiętać, aby przyjmowane posiłki miały odpowiedni bilans energetyczny – nie można jeść ani za mało, ani za dużo. Każdy z trzech składników – białko, węglowodany i tłuszcze – powinien występować w odpowiedniej ilości. Do diety należy dołączyć regularne ćwiczenia, które pomogą spalić zbędną tkankę tłuszczową, a także ułatwią utrzymać poziom glukozy na właściwym poziomie.