Deser dla cukrzyka – czy to dobre rozwiązanie?
Diagnoza: cukrzyca. Myślisz sobie – koniec z ulubionymi smakołykami, zacznie się diametralna zmiana jadłospisu, a Ty nie będziesz czerpał radości z jedzenia. Nic bardziej mylnego! Cukrzyca to nie wyrok. Desery dla chorych cukrzyków również mogą być pyszne i… słodkie. Dowiedz się, jaki deser jest dobry dla cukrzyka!
Słodkie życie z cukrzycą?
Osoby chorujące na cukrzycę doskonale wiedzą, jak wymagająca jest to choroba – ile należy się natrudzić, aby zadbać o swoje zdrowie, samopoczucie i kondycję. Kontrola cukrzycy, to również kontrola diety. Osoby chorujące na nią bardzo często borykają się także z nadwagą bądź otyłością. Dlatego tak ważna jest zmiana nawyków na te sprzyjające okiełznaniu choroby. Nie znaczy to jednak, że osoby te nie mogą sobie pozwolić na smaczne i dające radość posiłki. Wbrew przeciwnie! Nawyki żywieniowe powinny być tak zmienione, aby nie tylko były zdrowe, ale również dobre w smaku – należy pamiętać, że będą towarzyszyć cukrzykowi bardzo długo. Dlatego też dieta osoby chorej powinna obfitować w świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, nabiał i dobrej jakości mięso.
Grunt to nie zwariować!
Każdy chory na cukrzycę wie, że oprócz zmiany diety w jedzeniu posiłków ważna jest również ich odpowiednia ilość. Ważenie talerza to dla każdego cukrzyka standard. Niestety, ale ta choroba wymaga kontrolowania posiłków, dlatego najlepiej prowadzić dziennik z konkretnym spożyciem posiłków o danych wartościach. Posiłki powinny być zaplanowane i dopasowane do poziomu glukozy we krwi. Decydując się na deser należy pamiętać, aby 1-2 godziny po spożyciu wykonać pomiar cukru. Jeśli dany posiłek podniósł znacznie cukier należy o tym pamiętać i następnym razem zjeść mniejszą ilość bądź zdecydować się na coś innego. Bardzo często, wybór deserów, jak i całej diety to zadanie trudne. Wybór na zasadzie prób i błędów wymaga czasu i dokładnej obserwacji organizmu. Jednak takie podejście jest gwarantem zachowania równowagi w poziomie cukru we krwi.
Każdy diabetyk powinien wiedzieć, że jego dieta powinna ograniczać łatwo przyswajalne cukry proste. Zaliczamy do nich glukozę, sacharozę (tradycyjny cukier stołowy) i fruktozę. Tradycyjne ciasta należą do deserów z dużą ilością tych cukrów. Bogate w węglowodany i tłuszcze mogą sprawić, że po paru godzinach chory będzie miał hiperglikemię. Warto podkreślić, że na deser mogą sobie pozwolić osoby, które nie należą do grupy osób z nadwagą bądź otyłością. Dlatego też jeśli jesteś osobą chorą na cukrzycę, nie masz nadwagi, a Twoje cukry są w normie możesz skusić się na deser zawierający mąkę pełnoziarnistą i niską zawartość cukru i tłuszczu. Należą do nich, np.: ciasto drożdżowe, ciasto marchewkowe, ciasto tortowe z owocami, szarlotka, tort szwarcwaldzki czy też ciasto 3 BIT. Nie należy wybierać: makowca, jabłecznika z bezą, ciasta drożdżowego z owocami, tortu czekoladowego czy też piernika z bakaliami. Wybór nie jest najmniejszy, dlatego z pewnością zadowoli każdego chorującego na cukrzycę.